Регионален исторически музей – Кюстендил, започва годината с три одобрени

...
Регионален исторически музей – Кюстендил, започва годината с три одобрени
Коментари Харесай

Три проекта на обща стойност 363 616 лв спечели РИМ Кюстендил

Регионален исторически музей – Кюстендил, стартира годината с три утвърдени за финансиране от Министерство на културата плана на обща стойност 363 616 лева Те са в региона на опазването, консервацията и реставрацията на недвижими и движими културни полезности, както и в региона на представянето на движимото културно завещание, съхранявано в Регионален исторически музей – Кюстендил. Договорите с Министерството са подписани в средата на декември предходната година като реализацията на единия е до октомври, а на останалите два – до юни на актуалната 2024 година.
Първият план е Консервация и реституция, строително-монтажни действия, свързани с подсилване, ремонт на покрив за музей „ Емфиеджиева къща ”, гр. Кюстендил – архитектурно-строителна, историческа и художествена недвижима културна полезност с категория „ локално значение ”, финансиран от Министерство на културата според Договор РД11-05-12/13.12.2023 за целева финансова поддръжка в региона на консервацията и реставрацията на недвижимите културни полезности, със период на осъществяване 13.12.2023 – 15.10.2024 година, на стойност 273 850, 80 лева
Емфиеджиевата къща е монумент от епохата на Българското Възраждане. Построена е през 1874 година от Христо Лазов Казанджията, първомайстор от кюстендилския еснафин и изтъкнат труженик на българската църковна община в града. Разположена е в центъра на остарялата кюстендилска махала Лозенец (Баглък), която е била населявана най-вече от заможни българи родолюбци. Архитектурният отбор на къщата има П-образен проект, в две елементи – жилищна и стопанска, към които има съответни дворни пространства, оградени с солидни каменни зидове. Сградата е едноетажна с полувкопани зимници. Жилищният тракт е симетрична възрожденска къща –пловдивски вид.
Емфиеджиевата къщата е реставрирана по план на проектант Васил Слокоски и е приспособена за музейна експозиция на Регионален исторически музей Кюстендил през 1981 година Понастоящем, в жилищната ѝ част е показана етнографска експозиция на тематика „ Градски обичай и просвета на популацията в Кюстендил от края на XIX и началото на XX век ”. Къщата има и своето историческо значение за града. В две от стаите, където се е помещавал щаба на IV улански Харковски полк, освободил града на 30 януари 1878 година от османците, е пресъздадена работната атмосфера на неговите военачалници.
Основната цел на плана е цялостна ревитализация и социализация на недвижимата културна полезност „ Емфиеджиева къща ” като един от главните обекти на Регионален исторически музей Кюстендил, възобновяване на съществуващата етнографска експозиция, както и отделяне на лекционно-презентационно пространство и нова изложбена зала в западното крило в така наречен „ индустриален тракт ”.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР