Регдол е много красива котка, която е прочута с уравновесения

...
Регдол е много красива котка, която е прочута с уравновесения
Коментари Харесай

Регдол

Регдол е доста красива котка, която е фамозна с уравновесения си спокоен темперамент и по тази причина е желан домакински любим както от фамилии с деца, по този начин и от хора, които живеят сами. Регдол е котка, която внася уют и успокоение в дома, в който живее.

История на Регдол

Историята на породата Регдол стартира през 60-те години на ХХ век, когато американската селекционерка Ан Бейкър взема решение да сътвори атрактивен и спокоен домакински любим. В превод от британски наименованието на породата се превежда като парцалена кукла. Котките от тази порода дължат името си на особеното си държание. Ако ги вдигнете, те са отпуснати и крайниците им висят, тъкмо както при парцалените кукли. Регдол бързо се трансформират в една от желаните американски породи котки заради спокойния си темперамент и красивия си външен тип. Регдол е публикуван както в Съединени американски щати, по този начин и в Европа и се счита за елитна порода котки. Всички котки от породата Регдол са наследници на котките от развъдника на Ан Бейкър.

Стандарт на Регдол

Мъжките представители на породата Регдол доближават до 9 кг, женските стават тежки до 6 кг. Муцуната е къса, без да е сплескана, позволена е тъмна маска към нея. Ушите на Регдол са прави и постоянно в тях има цели кичури косъмчета. Очите са огромни и са мрачно сини или ярко сини на цвят. Регдол е едра котка с огромни лапи, леко издължено тяло и дълга опашка. Козината на Регдол е дълга и гъста, на пипане е като коприна. Допустими са няколко разновидности на оцветяване на козината на котките от тази порода. Тя може да е колор-пойнт - присъщото оцветяване на сиамските котки, а също по този начин може да е едноцветна с бели лапи, които наподобяват като чорапки на краката на котката. Също по този начин може да има бяло леке във формата на латинската писмен знак V, което е обърнато и се намира над носа на котката. В този случай това леке постоянно върви и с бели лапи. Но при всички видове оцветяване главните цветове на козината могат да са сребрист, кафеникав, синкаво сив, кремав или ярко сив.

 Регдол

Грижи за Регдол

Котките от породата Регдол имат потребност не толкоз от игри, едвам бъдат покрай притежателя си. Те са подготвени да го съпровождат по време на разходки и пътувания, единствено и единствено да са покрай него. Регдол се нуждае от разресване на козината два-три пъти седмично. Не се предлага котките от тази порода да се къпят повече от един или два пъти в годината и то единствено в случай че това е неотложно. Регдол ще упорства да спи в леглото на стопанина си и ще се усеща зле, в случай че тази привилегия й бъде отказана заради някаква причина.

Обучение на Регдол

Регдол е котка с доста висок интелектуален капацитет. Ако образованието на Регдол стартира овреме - към третия или четвъртия месец от появяването на котенцето на бял свят, е допустимо то да бъде научено на доста трикове. Регдол с подготвеност извършва разнообразни типове команди и може да научи даже и комплицирани номера. Регдол би трябвало да бъде обучавано с добрина и обич - физическите санкции са изцяло изключени, защото бързо ще откажат котката от предпочитание да извършва команди.

Хранене на Регдол

Регдол няма особени искания във връзка с храната, само че е добре да се храни с консерви или гранули за котки от премиум клас, които да обезпечат на това породисто животно всичко, което му е належащо за здравето му. Регдол може да се храни и с натурални артикули, като е добре менюто му да се добавя постоянно с разнообразни типове минерали и витамини, които котката няма по какъв начин да си набави от храната. Регдол може да хапва сварена обезкостена риба, термично обработено телешко, заешко, агнешко, пилешко и пуешко месо и дивеч, както и техните субпродукти. Не се предлага да храните котките от тази порода със свинско или овнешко месо, както и със сурова риба или сладки храни. Регдол на драго сърце ще хапва зеленчуци и някои типове плодове, както и твърдо сварени яйца, нискомаслена извара и нискомаслена сметана, кисело мляко, сварен ориз. Не се дава пържена и мазна храна на Регдол, както и прекомерно студена или прекомерно гореща храна.

Заболявания на Регдол

Регдол е здрава порода котки, само че може да страда от проблеми със стомаха и сърдечно-съдовата система, както и от котешки болести на очите. Регдол може да има проблеми с отделителната система, по тази причина е добре при най-малките признаци да се вземат ограничения.

Любопитни обстоятелства за Регдол

Котките от породата Регдол са с мускулатура, която се намира в отпуснато положение през по-голямото време от денонощието. Можете да премествате крайниците на котката от тази порода в разнообразни позиции и тя ще си стои по този начин, както сте я позицинирали. Поради обстоятелството, че мускулатурата на котките от породата Регдол е в отпуснато положение, те са по-устойчиви към болежка, в сравнение с други породи котки.

Котката от породата Регдол се схваща прелестно с деца, както и с други домашни любимци. Мъжките представители на тази порода живеят дружно в естетика и в никакъв случай не демонстрират експанзия един към различен. Регдол постоянно е сравнявано с куче, защото дотам се привързва към стопанина си, че е в положение да го следва непрекъснато. Регдол се усеща прелестно, в случай че е в скута на стопанина си и може да изкара часове в тази поза, без да помръдне.

 Регдол

Абсолютно е неразрешено котките от породата Регдол да се пускат на земята от по-високо, защото заради особеностите на мускулатурата им и тяхната апатичност те просто ще паднат по тил и може да пострадат съществено.

Регдол е мощно завързан към стопанина си и има потребност от непрекъснат контакт с него. Ако бъде оставен за прекомерно доста време самичък или смени стопанина си, Регдол може да откаже да се храни и да лежи по цели дни, като гледа в една точка. Регдол е смела котка, само че при конфликтни обстановки избира да се отдръпна, вместо да се бие. Котенцата от породата Регдол се раждат чисто бели и петната им са изцяло завършени едвам след навършване на втората им година. Понякога те се оформят изцяло чак към четвъртата година.

Недостатъци на Регдол

Може би единственият минус на Регдол е че желае да е непрекъснато със притежателя си и това може да се стори досадно на някои хора.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР