„Реформите ще бъдат еволюционни, а не революционни“, каза преди два

...
„Реформите ще бъдат еволюционни, а не революционни“, каза преди два
Коментари Харесай

С Маринов начело: какво ще стане с МВР?

„ Реформите ще бъдат еволюционни, а не революционни “, сподели преди два месеца подалият оставка министър на вътрешните работи Валентин Радев. Днес фразата умерено може да бъде изменена по този начин: „ Реформите ще бъдат никакви “. Номинацията на Младен Маринов за нов началник на Министерство на вътрешните работи дава задоволително учредения за сходно умозаключение. И то не толкоз поради самата персона - макар че от години медийни изявления го свързват с разнообразни известни имена, последното измежду които е това на Делян Пеевски; и макар че той бе един от ръководителите на интервенцията с „ белия рейс “ от нощта на 23 юли 2013, при която полицията нападна с палки спокойно протестиращи жители пред Народното събрание.
Но по-важно от всичко това е посланието, което насочва тъкмо подобен избор на министър. Първо, Маринов е служител на реда от системата, направил кариера точно в статуквото, което би трябвало да бъде променено. От сходна фигура не може да се чака да бъде подстрекател на промени, тъй като той е съумял тъкмо в това Министерство на вътрешните работи. Второ, за промени трябват политическа воля и политическа поддръжка, а бъдещият министър на вътрешните работи не е политик. Това не е казус в последните години, само че нито един от неговите прародители не въплъщава в по-голяма степен това, което хората към момента назовават „ полицай “. И трето, към този момент няма време за промени - година и половина от мандата мина, а и идва година на два постоянни избора.
Започнатите дребни стъпки
Досегашният министър беше заречен до края на годината да приготви следващите промени в Закона за Министерство на вътрешните работи. „ Ще има структурна промяна, а е допустимо и обединяване на дирекции “, гласеше обещанието. Заявената цел е „ цялостна метаморфоза на активността и структурите на министерството, с цел да се увеличи успеваемостта им “. Преди по-малко от месец Министерство на вътрешните работи разгласи социална поръчка за над 1 милион лв. за външен функционален разбор на ведомството. По поръчка на Министерството на финансите Световната банка изготви отчет за положението на Министерство на вътрешните работи, който разкри очевидното - несъответстваща конструкция от предишното, повтаряне на звена, разхищаване на средства, от ден на ден разноски за прехрана и никакви вложения в рационализация.
Докладът предложи регионалните дирекции да бъдат понижени от 28 на 7; сподели, че броят на служителите на реда е задоволителен, само че разпределението не е ефективно; и установи, че спрямо другите страни от Европейски Съюз доверието на българите в тяхната полиция е на дъното. Валентин Радев сътвори упованието, че този отчет и бъдещият функционален разбор ще са в основата на обещаните законодателни промени. „ Продължаваме напред с все по-бързо движение “, сподели Младен Маринов при първата си изява след оповестяването на номинацията му. Историята обаче демонстрира, че няма място за оптимизъм.
Статуквото постоянно печели
Проблемът с Министерство на вътрешните работи в резюме звучи по този начин - харчи доста пари, а не прави задоволително работа. Парите са над 1,1 милиарда лв. годишно, от които съвсем всичко отива за заплати и осигуровки, а от годините на зрелия социализъм структурата не е помръднала, с дребни изключения, несъмнено. Преди две години ГЕРБ се зае да реформира най-малко обществените привилегии на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, с цел да освободи запас за същинска битка против престъпността. Тогавашният министър Румяна Бъчварова се сблъска със опозиция както вътре в системата, по този начин и в Народното събрание, където част от нейните оферти бяха блокирани в това число благодарение на ръководителя на парламентарната група на същата партия и някогашен вътрешен министър Цветан Цветанов. Част от концепциите въпреки всичко бяха признати, тъй като Бъчварова съумя да активизира политическа поддръжка.
В края на 2017 депутатите блокираха основна част от административната промяна в Министерство на вътрешните работи - основаването на " Център за даване на услуги ", който да поеме неприсъщи действия като издаване на персонални документи и регистрация на транспортни средства, с цел да остане запас за битката против престъпността. Този път досегашният министър Валентин Радев не съумя да активизира политическа поддръжка.
„ Аз до момента съм работил в професионална среда, в този момент иска ми се наложи да се сблъскам с политически проблеми “ - с тези думи самият предстоящ министър Младен Маринов разказа доста тъкмо обстановката. Министърът би трябвало да е политик, а той не е. Всеки доскорошен опит за някаква смяна е съпровождан от митинги на служители на реда, които един път даже напуснаха зоната на естественото и замязяха на бунт. И всякога властта отстъпва пред протестиращите служители на реда. Бъдещият министър е част от тези хора и надали ще застане на друга позиция. Така отпред на Министерство на вътрешните работи идва човек, от който може да се чака да брани статуквото, само че не и да реформира. А статуквото в Министерство на вътрешните работи е това: свободно рухване. Все повече разноски, все по-малко успеваемост, все по-ниско доверие. Когато не се противопоставиш на тази действителност, единствено ускоряваш свободното рухване.

Автор : Иван Бедров, Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР