Референдумът, произвеждан вчера в Швейцария, проправя пътя за затваряне на

...
Референдумът, произвеждан вчера в Швейцария, проправя пътя за затваряне на
Коментари Харесай

На референдум швейцарците подкрепиха закон срещу хомофобията

Референдумът, създаван през вчерашния ден в Швейцария, проправя пътя за затваряне на законова празнина за правата на лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални посредством разширение на законите против расизма, тъй че да покриват и половата ориентировка, демонстрира допитване, представено от " Ройтерс " и Българска телеграфна агенция.

Консервативна Швейцария, за разлика от доста от западноевропейските си съседи, досега няма закони, които категорично да пазят лесбийки, гейове и бисексуални от дискриминация.

През 2018 година Народното събрание утвърди закон за разширение на използването на наредбите против расизма, тъй че да може нарушителите да бъдат осъждани на до три години затвор.

Противниците на измененията събраха 50 000 подписа, нужни съгласно швейцарската система за директна народна власт, с цел да се сложи въпросът на гласоподаване, състояло се през вчерашния ден.

Около 62 % от гласоподавателите са подкрепили смяната, демонстрира анкета на социологическия институт Ге Еф Ес.Берн (GFS. Bern Ag.), направена 30 минути след затварянето на секциите за гласоподаване по обяд. " Гардиън " отбелязва. че 63.1% от хората са дали своят вот в поддръжка на разширението на антидискиминационния закон.

Правителството поддържа новия закон, а поддръжниците на смяната използваха плакати, на които две розови сърца се притискат едно в друго под чадър. Опонентите дефинираха смяната като посягане върху свободата на словото.

Според новия закон тези, които " обществено унижават или дискриминират " други на основа на тяхната полова ориентировка, да вземем за пример като отхвърлят на еднополови двои да влязат в нощен клуб, може да бъдат наказани на до три години затвор. Промените не засягат персонални диалози, да вземем за пример сред другари или в фамилията, показва " Гардиън ".

Референдум за жилищата

По другия въпрос - дали да се ускори присъединяване на страната в регулирането на пазара с жилища, резултатът ще е негативен, демонстрират прогнозните данни на Ге Еф Ес.Берн, съобщи ТАСС. Те сочат, че 58 % от гласувалите отхвърлят самодейността, заяви радиотелевизионната компания Ер Те Европейски Съюз, която следи онлайн броенето на гласовете.

На този референдум швейцарците трябваше да решат дали минимум 10 на 100 от новите жилищни здания да бъдат изграждани от организации с идеална цел, каквито са кооперациите.

По данни на американската консултантска компания " Мърсър " Цюрих, Женева и Берн са трите най-скъпи града в Европа и то освен поради високите наеми за жилища. Инициатори на този референдум бяха леви швейцарски партии, синдикати и лобисти на наемателите. Те настояват, че от 2005 година до момента междинното равнище на наемите се е повишило с към 18 на 100, три пъти повече от инфлацията, тъй като вложителите строят от ден на ден първокласни жилища за оптималната възвръщаемост.

Първоначално анкетите измежду жителите на конфедерацията сочеха, че болшинството е за квота от евтини жилища. Но последните изследвания дадоха знак, че нараства броят на хората, които се притесняват от несъразмерна интервенция в пазара.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР