Редовната употреба на аспирин намалява риска от рак на храносмилателния

...
Редовната употреба на аспирин намалява риска от рак на храносмилателния
Коментари Харесай

Откриха ново свойство на най-популярното болкоуспокояващо

Редовната приложимост на аспирин понижава риска от рак на храносмилателния тракт с 20 до 40 %, съгласно открития, оповестени в четвъртък, оповестява Агенция Франс Прес. Все повече доказателства се натрупват, че аналгетикът може да помогне за попречване на болестта.
Преглед на 113 най-нови изследвания, обхващащи над 210 000 пациенти, демонстрира, че рискът от рак на дебелото черво е понижен с 27 %, ракът на хранопровода с 33 %, ракът на стомаха с 36 % и ракът на стомашната кардия -където е хранопроводно-стомашното съединяване – с 39 %.
При рак на панкреаса, който съвсем постоянно е съдбовен, се вижда понижен риск с близо 25 % след пет години, при хората, които са употребявали аспирин, спрямо тези, които не го вършат, оповестяват откривателите в „ Annals of Oncology “.
“Тези открития допускат, че аспиринът има удобен за попречване на рак на дебелото черво и други ракови болести на храносмилателния тракт ”, сподели водещият създател Карлос Ла Векиа , професор по епидемиология в Медицинското учебно заведение в Милано.
Около 175 000 души в Европейския съюз умират от рак на дебелото черво всяка година, към 100 000 от тях са на възраст сред 50 и 74 години
„ Ако приемем, че постоянната приложимост на аспирин се усилва от 25 на 50 % в тази възрастова група, това би означавало, че от 5 000 до 7 000 смъртни случая от рак на дебелото черво, както и сред 12 000 и 18 000 нови случая, биха могли да бъдат избегнати “, се споделя в изказване на Ла Векиа.
Аспиринът, който може да аргументи стомашно кървене, се предлага или предписва по-рядко при пациенти над 75 години.
Значителна част от проучванията през последното десетилетие са открили мощна статистическа връзка сред дълготрайната приложимост на аспирин и понижената периодичност на разнообразни типове рак, само че новото изследване е най-голямото досега, фокусирано върху храносмилателния тракт, показват създателите.

Повечето от проучванията, извършени от Ла Векиа и сътрудниците му, са предопределени да тестват или изследват способността на аспирина да понижи сърдечните болести.
Колкото по-дълго хората одобряват аспирин и колкото по-висока е дозата, толкоз по-малък е рискът от рак, откриха новите проучвания.
Като цяло, дневната “микродоза ” от 75 до 100 мг е обвързвана с 10-процентов спад на честотата на рака , до момента в който дневната доза от 325 мг понижава риска с 35 %.
При рак на дебелото черво рискът понижава с четири % след една година ежедневна приложимост, с 11 % след три години, с 19 % след пет години и с 29 % след десетилетие.
“Приемането на аспирин за попречване на рак на дебелото черво или всеки различен тип рак би трябвало да се прави след консултация с доктор ”, споделя Ла Векиа.
“Хората, които са изложени на висок риск от болестта, най-вероятно ще получат най-големи изгоди. ”
Резултатите са еднообразно използвани и за мъжете и за дамите и във всички райони, от които са почерпени данните. 

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР