Редовната консумация на бърза храна е свързана с влошаването на

...
Редовната консумация на бърза храна е свързана с влошаването на
Коментари Харесай

Вредната храна се отразява пагубно на черния ни дроб, ето как

Редовната консумация на бърза храна е обвързвана с утежняването на здравето на черния дроб и това е потвърдено. Опасността е доста по-голяма при високорискови групи, като пациенти със затлъстяване и диабет.

Хората, които употребяват 20% или повече от дневните си калории в бързо хранене, са изложени на по-висок риск от безалкохолен мастен черен дроб спрямо тези, които ядат по-малко или по никакъв начин. И макар че пациентите с метаболитни болести са най-уязвими към това затруднение, здравите хора не са без риск.

Здравият черен дроб съдържа малко количество мазнини, нормално по-малко от 5%, и даже лекото нарастване може да докара до неалкохолна мастна чернодробна болест. Насърчаваме хората да търсят по-здравословни разновидности на хранене.

Неалкохолното мастно чернодробно заболяване обхваща набор от чернодробни положения, свързани с метаболитни нарушавания. Основната му характерност е увеличението на наличието на мазнини в черния дроб при липса на забележителен банкет на алкохол.

Това е най-често срещаното хронично чернодробно заболяване в света. Смята се, че разпространяването му е почти 1/3 от международното население.

Въпреки че точната причина не е открита, развиването му е тясно обвързвано с наднорменото тегло, затлъстяването, инсулиновата устойчивост, диабет тип-2 и високите равнища на триглицериди и холестерол в кръвта.

При някои пациенти излишната лой, съхранявана в чернодробните кафези, предизвиква неалкохолен стеатохепатит, който се характеризира с инфектиране на черния дроб. Без навреме лекуване това може да прогресира до по-сериозни болести, като цироза, чернодробна непълнота и рак на черния дроб.

Появата на чернодробни нарушавания допуска понижаване на качеството на живот. И това е, че черният дроб се намесва в около 500 жизненоважни функционалности, измежду които разграждането и елиминирането на токсините, присъстващи в кръвта, съхранението на хранителни субстанции, регулирането на равнищата на кръвната захар, процеса на коагулация.

Оттук идва и смисъла на предприемането на метод на живот, който да усъвършенства вашето здраве и да оказва помощ за попречване на затруднения. За това е от основно значение поддържането на оптимално телесно тегло, приемането на здравословна храна и постоянните физически извършения.

Моделите на хранене, като средиземноморската диета, характеризираща се с изобилен банкет на зехтин, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, бобови растения и риба, последователно усъвършенстват положението при неалкохолното мастно чернодробно заболяване.

Заедно с диетата, физическата интензивност е основна за предварителната защита и лекуването на това заболяване, защото въздейства позитивно върху чернодробния метаболизъм.  Препоръчва се седмична процедура от най-малко 150 минути извършения с умерена активност

Други дейности, като увеличение на приема на вода, избягване на тютюнопушенето и алкохола, ограничение на потреблението на захар и отбягване на самолечение, също са определящи за грижата за този орган.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР