Редкият ягански език изчезна с кончината на 93-годишната чилийка Кристина

...
Редкият ягански език изчезна с кончината на 93-годишната чилийка Кристина
Коментари Харесай

Живо наследство на ЮНЕСКО почина на 93 години

Редкият ягански език изчезна с кончината на 93-годишната чилийка Кристина Калдерон, заяви изданието " Буенос Айрес таймс ".

През 2003 година ЮНЕСКО ѝ присъди статута " живо завещание ". Според Министерството на общественото развиване и фамилните въпроси на Чили Калдерон е положила огромни старания за опазване на яганските просвета и език. Заедно с внучката си старата жена е съставила речник и е подготвила сбирка от истории и митове за този народ.

Ha fallecido mi madre, Cristina Calderón, a los 93 años. Tengo una pena profunda por no estar con ella al momento de partir. Es una noticia triste para los yagán.

Todo lo que haga en el trabajo en el que estoy, será en tu nombre. Y en él, estará también reflejado tu pueblo
— Lidia González Calderón (@lidiayagan)
Чилийското държавно управление отдаде респект на Калдерон с едноминутно безмълвие и посмъртното ѝ награждаване с медала на Министерството на общественото развиване и фамилните въпроси.

Тя е последният човек, говорещ ягански език и представител на този народ, се споделя в известието на управляващите в Сантяго, представени от Българска телеграфна агенция.

Яганите са радикално население на архипелага Огнена земя, ситуиран в южната част на Чили и Аржентина. При броене от 2017 година 1600 души в Чили се самоопределиха като представители на този народ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР