Редки монети, разкриващи тайни за Второто българско царство, бяха открити

Редки монети, разкриващи тайни за Второто българско царство, бяха открити ...

Редките монети, открити на Перперикон, пазели тайните за Второто българско царство


Редки монети, разкриващи тайни за Второто българско царство, бяха открити на Перперикон тази година и показани от ръководителя на разкопките проф. Николай Овчаров, пише "Труд".

Сред тях е образец от първото българско монетосечене. “Голямата ни изненада беше, когато открихме и монета на Иван Асен II, сечена след 1230г. след битката при Клокотница. Такива монети са много редки – открити са 20 – 30 екземпляра”, обясни проф.

Овчаров. Върху артефакта е изобразен царят, надписът: “Иван Асен цар на българите”, и образът на Св. Димитър Солунски. “Това е рефлекс от войната за св. Димитър, която става идеологическата основа на българското освобождение и създаването на Второто българско царство”, разказа проф. Овчаров.

Той обясни, че при освобождението ни от византийско владичество, въстанието ни неслучайно избухва в църквата “Св. Димитър”. То протича под лозунга, че светецът е напуснал Солун и Византия и се е прехвърлил в Търново, за да подкрепи България. Първите ни царе секат монетите си с изображението на св. Димитър.

И византийските парични единици изобразяват императорите, коронясвани от св. Димитър. Такава монета е открита и на Перперикон. Златно-сребърната монета от ХI в. по времето на император Алексий I Комнин е с едва 6 карата злато, което говори за криза във Византия.

“За 4г. разкрихме Акропола на скалния град и проучваме пространството между него и Голямата базилика. То е заето главно с огромни некрополи: единият с 200 гроба от ХIII-ХIV в., а другият, по който тази година работим, е с около 60 гроба от ХI в.”, каза историкът.

Откритие в настоящия сезон над 200 артефакта ще бъдат показани на изложбата “Българска археология” догодина. Най-старите са вотивна пръчица от II-III в., украсена с фигурка на птица и използвана в езически ритуали, както и бръснач, подобен на съвременните.

Открит е и красиво изработен ключ от от ХI-ХIV в., пригоден за сложната система на заключване на ракла. Показани бяха и 5 бронзови кръста, единият от които е и реликварий, украсен с изображения на Христос и Богородица.

Източник: blitz.bg