Редки монети, разкриващи тайни за Второто българско царство, бяха открити

...
Редки монети, разкриващи тайни за Второто българско царство, бяха открити
Коментари Харесай

Редките монети, открити на Перперикон, пазели тайните за Второто българско царство

Редки монети, разкриващи секрети за Второто българско царство, бяха открити на Перперикон тази година и показани от ръководителя на разкопките проф. Николай Овчаров, написа "Труд ".

Сред тях е пример от първото българско монетосечене. “Голямата ни изненада беше, когато открихме и монета на Иван Асен II, сечена след 1230 година след борбата при Клокотница. Такива монети са доста редки – открити са 20 – 30 екземпляра”, изясни проф.

Овчаров. Върху артефакта е изобразен царят, надписът: “Иван Асен цар на българите”, и обликът на Св. Димитър Солунски. “Това е инстикт от войната за св. Димитър, която става идеологическата основа на българското избавление и основаването на Второто българско царство”, описа проф. Овчаров.

Той изясни, че при освобождението ни от византийско господство, въстанието ни неслучайно избухва в църквата “Св. Димитър”. То протича под лозунга, че светецът е напуснал Солун и Византия и се е трансферирал в Търново, с цел да поддържа България. Първите ни царе секат монетите си с изображението на св. Димитър.

И византийските парични единици изобразяват императорите, коронясвани от св. Димитър. Такава монета е открита и на Перперикон. Златно-сребърната монета от ХI в. по времето на император Алексий I Комнин е с едвам 6 карата злато, което приказва за рецесия във Византия.

“За 4 година разкрихме Акропола на скалния град и изследваме пространството сред него и Голямата базилика. То е заето основно с големи некрополи: единият с 200 гроба от ХIII-ХIV в., а другият, по който тази година работим, е с към 60 гроба от ХI в.”, сподели историкът.

Откритие в сегашния сезон над 200 артефакта ще бъдат показани на изложбата “Българска археология” следващата година. Най-старите са вотивна пръчица от II-III в., украсена с дрънкулка на птица и употребена в езически ритуали, както и бръснач, сходен на актуалните.

Открит е и красиво направен ключ от от ХI-ХIV в., приспособен за комплицираната система на заключване на ракла. Показани бяха и 5 бронзови кръста, единият от които е и реликварий, декориран с изображения на Христос и Богородица.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР