Реджеп Таип Ердоган, който е начело на Турция от 20

...
Реджеп Таип Ердоган, който е начело на Турция от 20
Коментари Харесай

След първия балотаж в Турция Ердоган спечели нов петгодишен мандат

Реджеп Таип Ердоган, който е отпред на Турция от 20 години, завоюва нов петгодишен мандат на втори тур, като това е първият балотаж на президентските избори в историята на страната.

Ердоган приключи с 52,8% - единствено с четири процентни пункта пред кандидата му Кемал Кълъчдароглу. Кандидатът на опозиционния Национален алианс, остана с 47.9%. Това демонстрират предварителните неофициални резултати при обработени 98,52 % от бюлетините.

Избирателните секции през днешния ден бяха отворени в 8:00 ч., гласуването продължи до 17:00 ч.

Опозиционните медии – Халк ТВ и организация АНКА, които в началото оповестиха, че Кълъчдароглу води, в следствие оповестиха, че Ердоган събира повече гласове на вота, оповестява Българска Телеграфна Агенция.

Малко след 20 ч. в квартал Късъклъ в Истанбул стартира протест на Ердоган, на който се събраха голям брой негови поддръжници.

Избирателната интензивност в Турция нормално е висока. На 14 май по време на първия тур тя е била е 87%. Повече от 64 милиона души имат право на глас. Днешната разликата сред Ердоган и Кълъчдароглу в бюлетини е към 2.2 млн. в интерес на Ердоган.

,,Това е празник на демокрацията. Победител ще бъде цяла Турция. Никой от нашите жители не
би трябвало да бъде афектиран и смутен. Никой жител няма да бъде губещ. Нека посрещнем резултатите от изборите със зрялост и да се поздравим взаимно за укрепването на нашата народна власт! ", написа в обява в Twitter представителят на Партията на справедливостта и развиването Йомер Челик.

Преди час унгарският министър-председател Виктор Орбан поздрави Ердоган за,,безспорната му изборна победа ". Емирът на Катар също съобщи, че " поздравява Ердоган за успеха на втория тур на изборите и му пожелава триумф по време на новия мандат ".

В момента в столицата Анкара ограниченията за сигурност са засилени, като на централния площад Къзълай са ситуирани доста служители на реда и военни.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg