Редица травми и инциденти, дори с фатален край могат да

...
Редица травми и инциденти, дори с фатален край могат да
Коментари Харесай

13 малко известни факта, които могат да ви спасят живота

Редица контузии и произшествия, даже с съдбовен край могат да се избегнат, в случай че човек знае по какъв начин да постъпи в съответна обстановка. Понякога напълно елементарна информация може да се окаже животоспасяваща.

Bright Side ви поучава по какъв начин да постъпите в следните обстановки:

1. Ако срещнете мечка в гората.

Разбира се, най-добре е въобще да не срещате мечка. Трябва да знаете, че тази работа с престорването на починал не е добра концепция. За сведение обаче имайте поради, че мечките тичат доста бързо, търкалят се доста бързо, само че по никакъв начин не са маневрени - в случай че им се наложи да се движат в кръг, бързо губят ориентировка. Затова ви предлагаме да започнете да обикаляте някое дърво. Отначало ще ви последва най-вероятно, само че скоро ще загуби интерес. Също по този начин е значимо да се държите умерено.

Ако не можете да приложите трика с обикалянето, то тогава започнете да отстъпвате обратно, без да тичате, тъй като по този метод може да я провокирате да ви подгони. Мечките доста рядко атакуват хора и щом животното види, че нямате желание да го нападате, и то няма да тръгне след вас.

Ако е застанала на пътя и се държи нападателно и вие се дръжте нападателно – извикайте, тропайте с крайник, заплашете я с пръчка или камък.

2. Ако усетите необяснима миризма на риба или урина в дома си.

Ако усещате някаква странна миризма на риба или урина, само че не откривате причина за това, евентуално става дума за стопени електрически жици, което може да докара до пожар или детонация. Най-добре спрете електричеството, до момента в който не откриете повода за казуса.

3. Ако попаднете в мъртво течение.

Когато хората попаднат в мъртво теченията, първата им мисъл е да гребат интензивно към брега, което води до бърза отмалялост и мощно понижени шансове за оцеляване. Ако усетите, че сте попаднали в такова течение, запазете успокоение и започнете да плувате не към брега, а редом на него. Щом плувате встрани, скоро ще излезете от мъртвото течение и ще можете да се върнете на брега.

4. Аспирин при сърдечен удар.

Най-обикновен аспирин може да се окаже животоспасяващ при сърдечен удар, само че за задачата би трябвало да подейства бързо. Засегнатият човек би трябвало да легне и да сдъвче хапчето, преди да го глътне, с цел да подейства в точния момент.

5. Как да разпознаете топлинен удар.

Най-ясните признаци за топлинен или безоблачен удар са замаяността и гаденето, само че в случай че не сте сигурни (все отново тези признаци могат да се появят заради доста причини), хапнете нещо сладко. Ако усетът е противен, значи става дума за топлинен удар. Хората, които имат сърдечни проблеми, незабавно би трябвало да потърсят помощ.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР