Редица позиции в рамките на Мюнхенската среща за сигурност се

...
Редица позиции в рамките на Мюнхенската среща за сигурност се
Коментари Харесай

Мюнхенската конференция за сигурност очерта различията между САЩ и Европа


Редица позиции в границите на Мюнхенската среща за сигурност се разминават. Това излиза наяве при обобщаване на известията на множеството организации. Търговия, Иран, Сирия, енергетика: европейци и американци демонстрираха разликите си на годишната конференция по сигурността в Мюнхен, разкривайки възходящото разделяне в ерата на Тръмп, разяснява Агенция Франс Прес. Европейските водачи разкритикуваха много от позициите на американските си сътрудници. Търговските връзки сред Съединени американски щати и Европа не престават да са комплицирани. Съединени американски щати не са се отказали от редица мита. Различия има и по тематиките за Иран и Сирия. Пример за най-голямото разделяне продължава да е планът за газопровода „ Северен поток 2 “, по който се сблъскаха и позициите на вицепрезидента на Съединени американски щати Майкъл Пенс и канцлера на Германия Ангела Меркел.

Междувременно до момента в който се организираше форумът на високо равнище се появи и известието, че Европейски Съюз към този момент е взел решение за нови наказания против Русия във връзка със обстановката в Керченския проток. Разбира се, това е част от общата картина, от която Германия се пробва да извади „ Северен поток 2 “. Политика, която може би заслужава да бъде проучена и приложена и от България за „ Турски поток “.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел да вземем за пример счита, че не е вярно умишлено да се изключи Русия от политическия живот, а Европейският съюз не може да е заинтригуван от това. „ Съзнателно политически да се изключи Русия аз считам за погрешно, този сигнал за нас аз го считам за стратегически погрешен “, съобщи тя. По думите й, през последните години са станали съществени събития, усложняващи опциите за съдействие с Русия, само че „ за това би трябвало да се работи и по-нататък “.

„ Геостратегически Европа не може да бъде заинтригувана от това да приключи всички връзки с Русия “, сподели тя.

Ангела Меркел сподели също по този начин, че е належащо по-често да се разискват икономическите аспекти на взаимоотношението с Русия. „ Ще кажа по този начин – и това напълно не е елементарно – отляво е Порошенко, отдясно – представител на Китай: какво, желаеме да тласнем Русия към взаимозависимост от Китай, от потреблението? Дали това е нашият европейски интерес? Не мисля “, сподели Меркел в изявлението си на Мюнхенската конференция по сигурността. „ Ние също желаеме да получим нещо от комерсиалните връзки “, сподели тя. По думите й, тези въпроси би трябвало да се разискват по-често. „ Мисля, че би трябвало по-често да приказваме за това “, заключи тя.

Съединени американски щати и Германия още веднъж се разминаха и за „ Северен поток 2 “.

Вашингтон приканва всички да заемат решителна позиция по плана за газопровода „ Северен поток 2 “, съобщи в изявлението си на Мюнхенската конференция за сигурност вицепрезидентът на Съединени американски щати Майкъл (Майк) Пенс.

„ Ние заставаме срещу опитите за разрушение на нашето съюзничество чрез политическа интервенция, или потребление на енергийни запаси. Съединени американски щати приветстват всички наши европейски сътрудници, които обявиха твърдата си позиция срещу „ Северен поток 2 “. Препоръчваме и другите да създадат същото “, сподели Пенс, представен от интернационалните организации.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел от своя страна, както и преди продължи да отстоява към този момент познатите позиции за газопровода „ Северен поток 2 “. По думите на Меркел, Германия непрекъснато акцентира устрема за опазване на газовия пренос през Украйна, без значение от строителството на новия газопровод по дъното на Балтийско море. „ Въпросът за това до каква степен подвластен от съветския газ не може да бъде решен с това по коя тръба постъпва. Ще кажа: никой не желае да бъде едностранно подвластен от Русия. Но по време на студената война ние получавахме съветски газ “, сподели тя. По думите на Меркел, тогава гадът е идвал от Съюз на съветските социалистически републики е не схваща по какъв начин ситуацията в този момент се е влошило толкоз, че е нужен отвод от партньорство с Русия в тази област.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров от своя страна сподели, че не е чул нищо, което да приказва за смяна на позициите на Германия за „ Северен поток 2 “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР