Редица общини в страната имат опасения, защото не знаят какви

...
Редица общини в страната имат опасения, защото не знаят какви
Коментари Харесай

Общини имат опасения, защото не знаят какви паравани за гласуване да поръчат

Редица общини в страната имат опасения, тъй като не знаят какви паравани да поръчат за идните на 2 април предварителни парламентарни избори. Причината е, че нямат точни инструкции от Централната изборна комисия (ЦИК) и Министерския съвет. Това се разбра от изявления на Красимир, представител на община Монтана и Росица Матева, представител на изборната администрация по " Нова нюз ".

При изборните промени, гласувани дефинитивно в края на предходната година, Народното събрание реши, че ще размени условието в секциите да има кабини при гласуването в хартиени бюлетини, вместо тях се залага на паравани. Така се счита, че ще има повече надзор против благоприятни условия за злоупотреби с вота: например снимане или внасяне на авансово попълнени и импортирани в секцията бюлетини (известно като " индианска нишка " ). В Изборния кодекс обаче не са посочени съответни условия какви да са параваните.

 Хиляди очи повече: покровителите чакат ръчното преброяване отново да им отвори работа Хиляди очи повече: покровителите чакат ръчното преброяване отново да им отвори работа

" Рискуваме 265 общини да има 265 разнообразни визии. Няма ясни и точни инструкции ", оплаква се Красимир Димитров от дирекция " Административно-правно и осведомително обслужване " в община Монтана. Попитана по тематиката Росица Матева уточни, че към ЦИК има запитвания за размерите и параметрите на параваните от доста общини, само че изборната администрация не е взимала решения за такава конкретика. Каза, че комисията е желала Министерският съвет да поръча централизирано паравани за всички общини, само че кабинетът отказал с претекста, че и с познатите кабини за гласоподаване общините са се справяли независимо.

 Отново на избори: по какъв начин ще се гласоподава с хартиена бюлетина Отново на избори: по какъв начин ще се гласоподава с хартиена бюлетина

По думите на Матева общините би трябвало да съобразят, че съгласно Изборния кодекс " в параваните за гласоподаване се слага табло, на което с един и същи размер, тип и формат шрифт са изписани имената и номерата на претендентите по кандидатски листи на партии и обединения ". Тоест, параваните би трябвало да са задоволително огромни.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР