Редица мерки за ограничаване на рисковете от дезинформационни кампании предвижда

...
Редица мерки за ограничаване на рисковете от дезинформационни кампании предвижда
Коментари Харесай

Предлагат законопроект за ограничаване на достъпа до интернет страници или адреси

Редица ограничения за ограничение на рисковете от дезинформационни акции планува квалифициран от “Продължаваме смяната – Демократична България ” законопроект за промени в Закона за електронните известия.

Поред законопроекта държавни органи ще могат да постановат ограничение на достъпа до интернет страници или интернет адреси.

Въвеждат се експлицитни пълномощия на Комисията за контролиране на известията (КРС) и на министъра на електронното ръководство по установяване и привеждане в деяние на политиката за ограничение на систематичните опасности, свързани с противозаконното наличие и онлайн дезинформацията.

В допълнение на общите пълномощия, планът предлага решения на няколко групи проблеми:

- координираното неавтентично държание в обществените мрежи посредством групи от неавтентични потребителски профили (т.нар. “тролски ферми ”);

- монетизиране на подправени вести от анонимни уеб сайтове посредством проявление на търговски известия (реклами);

- разпространяването на заблуждаващи реклами на нелекарствени артикули (хранителни добавки) посредством нерегламентирано потребление на имената и лицата на известни персони, в това число медицински лица;

- някои пропуснати изгоди от локалните снабдители на медийни услуги заради неточни практики на световните платформи.

Със законопроекта се оферират редица решения на натрупвани през последните години проблеми в онлайн пространството, като след деликатно проучване на хармонизираното европейско право, практиките в други страни членки и правосъдната процедура, предлага уредба, която да има оптималната възможност да бъде устойчива при следваща правосъдна процедура.

Законопроектът е оповестен за авансово публично разискване със заинтригуваните страни.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР