Редица европейски комисари и членове на ЕП поставят под въпрос

...
Редица европейски комисари и членове на ЕП поставят под въпрос
Коментари Харесай

Призовават Фон дер Лайен да разясни спорно назначение

Редица европейски комисари и членове на Екологичен потенциал слагат под въпрос безпристрастността на назначението на върховен управителен пост в Европейски Съюз, утвърдено от ръководителя Урсула фон дер Лайен. Тя ще бъде помолена да изясни решението си по време на спор в Парламента идната седмица, съобщи Агенция Франс Прес.

Казусът, който раздвижи политическите кръгове в Брюксел, се отнася до назначението на 31 януари от Европейската комисия на емисар, отговарящ за дребните и междинните предприятия - високоплатена служба на старши консултант.

Постът беше даден на немския закостенял евродепутат Маркус Пипер (ЕНП), няколко седмици преди конгреса в Букурещ, на който политическата група даде поддръжката си за втори мандат на Фон дер Лайен, германка от редиците на консерваторите.

В писмо до ръководителя на Комисията с дата 27 март, ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел, както и трима комисари - Тиери Бретон от Франция, Паоло Джентилони от Италия и Никола Шмит от Люксембург, приканват за разискване " допустимо най-скоро " в границите на колегията от 27 комисари.

" Това предопределение повдигна въпроси по отношение на прозрачността и безпристрастността на процеса на асортимент ", показват те.

По-специално те се базират на въпросите, изпратени до Фон дер Лайен на 29 февруари от дузина членове на Екологичен потенциал от четири политически групи (социалдемократи С&Д, либерали Renew, La Gauche и зелени), които се интересуват дали " политическата принадлежност на сполучливия претендент е изиграла решаваща роля при назначението му ".

Европейски чиновник съобщи, че двама претенденти от Чешката република и Швеция са достигнали до последния стадий на процедурата по набиране на личен състав, като са получили по-добри оценки от Пипер.

" Минаха 5 седмици " от изпращането на въпросите до Комисията " и към момента не съм получил отговор ", изрази страдание немският евродепутат от Зелените Даниел Фройнд в X.

Заедно с други евродепутати той изготви изменение, с което прикани Фон дер Лайен да " анулира " назначението и да стартира нова процедура. Този текст ще бъде подложен на гласоподаване по време на спор в Европейския парламент в Брюксел идната седмица.

Председателят на Комисията " несъмнено, ще вземе присъединяване в този спор ", акцентира нейният представител Ерик Мамер на ежедневния брифинг за пресата. Фон дер Лайен " има цялостна убеденост във обстоятелството, че (назначението) е осъществено при съблюдаване на всички съответни процедури ".

Маркус Пипер към момента не е встъпил в служба, а началната дата на контракта му към момента не е избрана. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР