Редица чуждестранни издания, откровено тържествувайки, пуснаха новината, че Индия е

...
Редица чуждестранни издания, откровено тържествувайки, пуснаха новината, че Индия е
Коментари Харесай

Индийският таван за руския петрол ще доведе до катастрофа

Редица задгранични издания, искрено тържествувайки, пуснаха новината, че Индия е подготвена да се причисли към групата страни, които по-рано одобриха на законодателно ниво ограничавания при покупката на съветски нефт, по този начин наименуван таван на цените. По-конкретно, за това, базирайки се на анонимни източници в Министерството на индустрията, написа изданието “Индия Телеграф ”. Съобщава се, че при положение, че цената на черното злато съветски генезис надвиши 60 $ на барел, публично Делхи ще внедри към този момент упоменатия ограничаващ механизъм, т.е. физически ще принуди нашите петролни служащи осъзнато да продават суровината под пазарните цени, провокирайки както корпоративни, по този начин и бюджетни загуби. Ще оставим на съвестта на изданието достоверността на информацията, както и надеждността на източниците. При това ще разгледаме до каква степен е евентуален сходен сюжет и какво ще стане, в случай че Индия в действителност стартира да употребява таван на цените за съветския нефт.

Да стартираме с това, че Индия е един от най-отдавнашните сътрудници на нашата страна, по въпросната дефиниция отразява единствено отчасти развиването на двустранните връзки. Работата е там, че стокооборотът сред Москва и Делхи пораства със забележителна непоклатимост. През септември Владимир Путин в коридорите на съвещанието на Шанхайската организация за съдействие в Самарканд се срещна с премиера на Индия Нарендра Моди. По време на беседата водачите означиха растежа на взаимния стокооборот в първото полугодие със 120% спрямо 2021 година. В безспорни числа страните за шест месеца са търгували между тях за общата сума от 11,5 милиарда $.

Както беше упоменато горе, има непрекъснато нарастване. За съпоставяне през 2020 година стокооборотът е 9,2 милиарда, освен това е значимо да се означи, че съветският експорт надвишава противоположния поток на артикули и услуги. Ако приказваме съответно, то за цялата 2021 година (напомням, че съпоставяме с първото полугодие на 2022 година) съветският експорт доближава отметката от 9,1 милиарда, до момента в който противоположният индийски импорт е едвам 4,4 милиарда. Благодарение на толкоз стремителния растеж Русия за едвам две години излетя от 25-то до седмо място в листата на комерсиалните сътрудници на милиард-и-половинна Индия.

Поради медийното озвучаване се чува главно за взаимните военно-промишлени планове. В мастност Москва достави на Делхи съвсем 300 модерни изтребители Су-30МКИ, а локалната корпорация ХАЛ получи лиценз за сглобяване на комплекти за бойни самолети, доставяни от Русия.

В този лист са и танковете Т-90С, чиято численост след осъществяването на контракта в строя на индийската войска би трябвало да доближи 2000 единици.

Задължително би трябвало да се спомене и сполучливата взаимна разработка на противокорабната ракета “Брамос ”, основана на основата на съветския аналог - ракетата П-800 “Оникс ”.

Да прибавим тук и чедото на “Северното проектно-конструкторско бюро ”, което по директна поръчка на Министерството на защитата на Индия създаде фрегатите план 1135.6 “Талвар ”. Бойните кораби се строиха в завода “Янтар ” в Калининград и през днешния ден към този момент извършват бойни задания в топлите води на Индийския океан.

Впрочем, увлякохме се по военната тема, дано се върнем към по-привичната ни енергетика.

Средностатистическият гражданин на безусловно всяка страна в доста по-голяма степен се интересува на това, което въздейства личния му живот. Условно казано, на жителите на Тула им е доста по-важно да знаят какво се случва вътре в Русия и в прилежащ Беларус дружно с Украйна. Това е изцяло естествен и разбираем акцент на вниманието. Затова множеството ни съграждани възприемат Индия като далечна и гореща страна, нещо полумитично от детските приказки. При това, несъмнено, Индия е най-голямата страна от района с мощна и бурно растяща стопанска система и действителен бранш, а главното предизвикателство за нея е съперничеството със прилежащ Китай - тъкмо същият демографски и индустриален колос.

В момента популацията и на двете страни се прави оценка на 1,4 милиарда души, само че тази цифра е много условна. Специалистите неведнъж са отбелязвали, че действителните числа на популацията на Индия може доста да се отличават от оповестените. Една от аргументите е към момента много ниската урбанизация, при кояято лъвския дял на жителите живеят по селата. Към това се прибавят и чисто религиозните особености, когато в обособени течения на индуизма родителите не записват децата си в държавните органи. Цифрите се разминават, само че някои откриватели показват цифрата от 100-200 милиона души, които в този момент минават, както се споделя, под регистрационните и статистически радари.

Тоест размерът на вътрешния пазар на Индия и неговата прелест за всевъзможни снабдители са ясни.

Нарендра Моди се намира на власт към този момент осем години - в това число и тъй като държавното управление под негово управление организира световни вътрешни преобразувания, свързани преди всичко с модернизацията на енергетиката, без която не са вероятни нито растежа на производството, нито съпътстващия растеж на стопанската система. Етествено че за обезпечаването на милиард и половина хора със светлина, топла вода, бензин, асфалт, пластмаса и впрочем артикули на актуалния свят са нужни в действителност доста енергийни запаси. Проблемът е, че Индия не е толкоз богата на тях, по тази причина вносът им има за Делги без пресилване витално значимо значени. И една от главните цигулки на тази сцена играе точно Русия.

Няма да ви досаждаме с следващите числа от статистиката и съпоставения от година на година. Ще кажем просто, че през първите девет месеца на предходната година вносът на енергийни въглища е скочил тройно и е 8,4 милиона тона. Руските въглищари отстъпват палмата на шампионата тук само на индонезийците и австралийците - двата съществени международни играчи, освен това дялът им в годишно изражение на практика не се е нараснал. И това е, подсещаме, при личен рандеман от 900 милиона тона.

С ураганен ритъм пораства вносът на металургичен кокс, съответно покупките от него в Русия се усилиха повече от 10 пъти. Правителството на Моди още през 2019 година разгласи държавна стратегия, чиято цел е да направи Индия съществена стоманолеярна страна на планетата Затова в посочения ръс тняма нищо необичайно. Още през 2021 година индийска делегация извънредно упорито се интересува от опцията да усили пропускателната дарба на южния ход на съветските железници, с цел да увеличи прехвърлянето на кокс в черноморските пристанища до 4-5 милиона тона годишно. Сега съветските въглища потеглят към Азия през пристанищата на Далечния изток, някои от които работят на лимита на логистичните благоприятни условия.

Индия заема трето място в света по размери на потреблението на нефт и газ. Да се чудим ли, че индийските пратеници обикалят света с подготвеност да влагат солидни суми в планове, които съставляват държавен интерес.

Например, през 2012 година съветският “Газпром ” подписа контракт с компанията ГАИЛ за доставките на природен газ в Индия в размер на минимум 3,5 милиарда кубометра. Сумата не е изключително впечатляваща, само че индийците от дълго време и доста зорко наблюдават развиването на северните планове на Русия по втечняване на газа. Толкова зорко, че тази година след началото на СВО и въвеждането на глобите започнаха да преподават съветския полутечен газ във Англия. Разбира се с надценка.

Що се отнася до петрола, още през 2021 година индийската Петролна и газова корпорация владее 20% от акциите на съветския план “Сахалин-1 ”. Според изискванията на контракта годишно от Далечния изток към Индия ще се насочат минимално един милион тона нефт. Същата ПГК от 2009 година се занимава с търсене и рандеман на нефт в Томска област. През 2015 година “Роснефт ” подписа десетгодишно съглашение с индийската компания “Есар ”, съгласно чиито условия износът на нефт би трябвало да бъде не по-малко от 100 милиона тона. Тази година упоменатата ПГК за 1,3 милиарда $ изкупи 15% от акциите на съветския “Ванкорнефт ”. Последният се занимава с употребата на голямото Ванкорско находище в Красноярски край. Година по-късно индийците още за двоа милиарда влязоха с дял в добива на нефт в Таас-Юряховското находище в Якутия.

Но не си мислете, че процесът е едностранен. Интеграцията работи двустранно, още повече, че нашата страна може да предложи експорт, друг от запаси. „

През 2016 година “Роснефт ” изкупи половината активи от индийската петролопреработваща компания “Есар ”, чиито индустриални мощности са в региона на град Вадинар. Става дума за едно от подразделенията на корпорацията “Наяра ” - нейната специализация е добивът и преработката на нефт и газ. В момента “Роснефт ” работи на вътрешния пазар на Индия, а точно продава гориво през мрежа от повече от 6000 бензиностанции. Обемът на доставки на съветски нефт за потребностите единствено на този план се правят оценка на 20 милиона тона годишно.

Ако изхождаме от гореизброеното, то приказките за въвеждане на таван на цените наподобяват много двояко.

От една страна не би трябвало да изключваме измами от обособени частни компании, които може да натиснат нашите търговци за огромни отстъпки, заплашвайки да се откажат като цяло от покупките. Тук няма нищо необичайно или извънредно - пазарът е пазар и слабаците не живеят дълго в него.

От друга страна надали на държано ниво би трябвало да чакаме някакви значими дейности, тъй като русия е основен снабдител. При това има огромен брой към този момент настоящи контракти с ясно изписани механизми за ценообразуване и всевъзможни нарушавания ще доведат до мъчителни санкции и репутационни загуби, което е даже по-страшно.

Следователно най-вероятно няма за какво да се тормозим. Петролното съдействие е преференциално и на двете страни, само че при положение на скъпването му Русия губи единствено пари, до момента в който Индия - и пари, и запаси. Индийците не наподобяват на лючители на това да се самоубиват. Индия напълно не е Украйна.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР