Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 13 март. Безпрецедентно,

...
Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 13 март. Безпрецедентно,
Коментари Харесай

Новините: Най-важното за деня, 13 март

Редакционният екип ви показва най-важното за деня, 13 март.

Безпрецедентно, след предложение на здравния министър проф. Костадин Ангелов, българският министър председател Бойко Борисов спря напълно имунизацията против ковид в България с препарата на AstraZeneca (т.нар. оксфордска ваксина). Решението беше взето с обяснението, че имало един смъртен случай в Пловдив – 57-годишна жена е умряла 15 часа след слагане на ваксина. Жената обаче е била с голям брой болести, като е имала над 15 години история на разнообразни сърдечни проблеми и умира точно от сърдечен арест! Проучването на случая продължава, чакат се заключенията на съдебно-медицинската експертиза.

" От през вчерашния ден си задавам въпроса кое вещество може да провокира такава изява. Нямам отговор. Клиниката, която загатват, е типична за напълно различен болести, а не за постваксинална реакция ”, уточни доктор Брънзалов. И прикани хората с сложена доза от имунизацията на " AstraZeneca " да бъдат спокойни и да поддържат връзка с персоналните си лекари или с тези, които са им сложили имунизацията.

„ Събираме обстоятелства, нашата инспекция стартира преди 24 часа, когато разбрахме за този случай. Свързахме се с общопрактикуващия доктор на умрялата жена, иззехме цялата здравна документите и се свързахме с лечебното заведение, където е направена имунизацията ”, изясни секретарят на РЗИ - Пловдив доктор Сийка Димчева. Тя изясни, че по данни от съдебно-медицинската експертиза дамата е умряла от остра сърдечна непълнота с съществуване на белодробен оток, без данни за тромбози.

Властите стартират инспекция и следствие, с цел да открият дали положението на медиците е обвързвано с имунизацията, или не. Твърди се, че здравните служащи са получили имунизацията неотдавна. Подчертава се, че не е известно дали съществува причинно-следствена връзка сред имунизацията и сериозните случаи на болестта.

Те са 25 души от няколко института на Българската академия на науките и Софийския университет. Проучванията са към момента в начален стадий, само че екипът е окуражен, че може да се даде сериозен принос на международно равнище в битката против COVID-19.

Броят на новите случаи на ковид означи растеж и като безусловно число, и като %. 3 159 са новооткритите инфектирани за 12 март, като по този начин те се усилват с 38 по отношение на записаните в четвъртък 3 121 случая. Направените проби са покрай вчерашните - 17 161, т.е. със 116 по-малко по отношение на регистрираните предходния ден 17 277 теста. Така процентът на позитивни проби се усилва - от 18,06 на 100 до 18,4%.

Шестима консуматори на общественото заведение са дали позитивни проби за инфекцията, съгласно информацията на Областния спешен щаб. Всички 29 души, настанени там, са карантинирани, а личният състав ще се редува в обслужването им, прецизираха от РЗИ - Хасково.

Справяме се добре със спазването на противоепидемичните ограничения и се надяваме да не ни затварят повече, тъй като това ще е пагубно за нас ", сподели ръководителят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов пред премиера на България Бойко Борисов. Ресторантьорът прикани хората да се поддават на провокации и да съблюдават противоепидемичните ограничения. Алибегов уточни, че има и провокатори, и недобросъвестни търговци. Молбата на сектора към премиера е да се форсира изплащанията на обезщетенията. Министър ръководителят посети Кюстендил дружно със здравния министър професор Костадин Ангелов и заместник-министъра на районното развиване Николай Нанков.

Електронният указател може да проработи този четвъртък (18.03.21 г.) и да се възвърне имунизационния развой с препарата на " Астра Зенека ". Това сподели здравният министър Костадин Ангелов при посещаване в МБАЛ " Иван Скендеров " в Гоце Делчев. Болницата е измежду тези, където съвсем всички кревати, предопределени за заболели от ковид, са заети. Ангелов обвърза стартирането на електронния указател с резултатите от инспекцията на случая с умряла жена няколко часа след имунизация, който докара до заповедта на премиера Бойко Борисов да се спре имунизацията с " Астра Зенека ".

Англо/шведският фармацевтичен колос " AstraZeneca " разгласи през днешния ден нов недостиг в плануваните доставки на ваксини за Европейския съюз (ЕС), базирайки се на индустриални проблеми и ограничавания на износа. " AstraZeneca с отчаяние афишира дефицит на плануваните доставки на ваксини против COVID-19 до Европейския съюз (ЕС), макар че неуморно работи за ускорение на доставките ", се споделя в изказване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР