Редакционният екип ви представя най-важните новини за 12 май.За инцидент

Редакционният екип ви представя най-важните новини за 12 май.За инцидент ...

Новините: Най-важното за деня, 12 май

Редакционният екип ви представя най-важните новини за 12 май.

За инцидент на метространцията при летище София съобщава bTV. По информация на телевизията, в един от метровлаковете има ранени хора, а БНР съобщава, че става въпрос за инцидент с оръжие.

Като най-важен акцент поставям върховенството на закона и с моите колеги се обединяваме около мотото – почтеност, прозрачност и професионализъм. Това заяви служебният министър-председател Стефан Янев от Гербовата зала на президентството при представяне на служебния кабинет от президента Румен Радев.

Съставът на второто служебно правителство на президента Радев е пъстър: в него има хора, с които той вече е работил и/или са част от неговия досегашен екип - такъв е, например, премиерът ген. Янев и министърката на туризма Балтова. То включва и фигури, чиято биография е тясно свързана с БСП - например министрите на правосъдието Стоилов и на вътрешните работи Рашков

Столичани взимат с около 560 лв. повече от средното възнаграждение за страната, което за декември е в размер на 1468 лв. Но ако от данните на НСИ за средната заплата се извадят възнагражденията в столицата, се оказва, че заплатите в останалата територия на страната са средно около 1140 лв., а столичани взимат със 77% повече, пише Монитор.

Чешката република ще поиска от Русия поне милиард крони (над 47 милиона долара) като компенсация за експлозиите в склада за боеприпаси във Врбетица през 2014 г.Според руския сайт РБК министърът на финансите на страната Алена Шилерова е обявила това в ефира на чешката телевизия.

Президентът на България Румен Радев е подкрепил декларация на срещата Б9 на страните от Източноевропейското партньорство на НАТО, с която се заклеймяват "саботажите" на Русия на територията на страни от алианса. Вчера (11 май) Радев беше атакуван от зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов, че е скрил декларацията, а отношението му към Алианса и към Русия беше окачествено като "безпринципно" бившия външен министър Екатерина Захариева.

Вашият избор като отличен офицер и дипломат заслужава поздравления. Много от колегите министри се познаваме добре. Направен е прекрасен избор от президента Радев за всички вас. Това каза досегашният премиер Бойко Борисов при предаването на властта на служебното правителство на Стефан Янев.

Източник: actualno.com