Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата с

...
Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата с
Коментари Харесай

Новини или Novini - картината на печата за 20 март

Редакционният екип на Actualno.com показва късия обзор на печата с акцентите от вестниците, за днешния петък, 20 март.
Вестник „ 24 часа “
Роми не съблюдават карантината, гурбетчии купонясват, арести на опашка за помощи и детски. Спазването на карантината в ромските квартали на градовете, където от ден на ден се завръщат гастарбайтери от Европа гастарбайтери, е най-голямата пробойна при ограниченията против разпространяването на ковид. Там не се съблюдават рестриктивните мерки за излизане и събиране на хора на едно място. Шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски изясни, че 200-те ромски посредници са накарани да коментират интензивно какво значи карантина, по какъв начин се съблюдава, какви са заплахите за живота от вируса.
Полицията също се е присъединила във въдворяването на изключителните ограничения. Главният прокурор Иван Гешев изиска от държавното управление и щаба информация какво вършат, с цел да принудят завърналите се от чужбина да съблюдават наложителната 14-дневна карантина. Той разполагал с данни за нарушена карантина. Едно от най-проблемните места се оказа гетото в пловдивския кв. “Столипиново ”. Там събирания се провеждат даже за рождени дни и общината изиска засилено полицейско наличие.
Вестник „ Труд “
Транспортен пъкъл по границата. Карат водачите да стоят 14 дни под карантина, макар заповедта на здравния министър. Румъния освободи от карантина водачите на камиони. Проблем с доставките на храни и артикули у нас се задава поради безпорядък по границите. Транспортни компании описаха пред “Труд ”, че водачите им са спирани от работа и пращани под карантина, тъй като здравните и граничните управляващи не знаят по какъв начин да ползват заповедта на Министерството на здравеопазването за периода на карантина на българските водачи, които идват от рискови държани и би трябвало да разтоварват стока у нас.
В момента от нашите водачи, които идват от рискови страни, на влизане в България се изисква да попълнят клетвени заявления за престой под карантина. Според здравните инспектори, водачите би трябвало да напишат в декларацията времето, което възнамеряват да останат в България до идващия курс. Т. е. те изискват от всеки водач самичък да уточни какъв брой дни ще стои под карантина – 2, 3 – 5 или повече дни.
Вестник „ Монитор “
По пазарите в София: Продавачите с маски, възрастните купувачи – не. Търговците по пазарите в столицата продават стоката си с ръкавици и медицински маски поради ковид. Възрастните купувачи обаче всеобщо се разхождат сред сергиите и пазарят, без да употребяват никакви защитни средства, сподели инспекция на „ Монитор “ на няколко борси.
Повечето от клиентите на Женския пазар през днешния ден бяха пенсионери, които попадат в рисковата за Covid-19 група. Въпреки това огромна част от тях самоуверено опипваха и подбираха зарзавата който купуват, без да са въоръжени с защитни ръкавици. Същото беше и ситуацията на пазара в „ Красно село “. На множеството от сергиите на най-голямото пазарище в столицата са сложени табелки за отдалеченост от метър и половина сред хората на опашката. На вратите на магазинчетата пък има инструкции, че вътре се пуска единствено по един клиент. Купувачите умерено се редят на опашки и даже употребяват престоя пред павилиончетата за сладка раздумка и разбор на ограниченията против ковид и последната численост на заразените
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР