Редакторите на речника на английския език Collins обявиха пермакриза за

...
Редакторите на речника на английския език Collins обявиха пермакриза за
Коментари Харесай

Три шока, които разтърсиха света

Редакторите на речника на британския език Collins оповестиха " пермакриза " за дума на 2022 година Дефинирана като " нескончаем интервал на неустойчивост и неустановеност ", тя е грозно разбиране, което тъкмо обгръща днешния свят, до момента в който 2022 година върви към края си. Инвазията на Владимир Путин в Украйна докара до най-голямата сухопътна война в Европа от 1945 година насам, до най-сериозния риск от нуклеарна ескалация от Карибската рецесия и до най-широкообхватния режим на наказания от 30-те. Растящите цени на храните и силата завихриха най-високите равнища на инфлацията от 80-те в доста страни и най-големите макроикономически провокации в актуалната епоха на централното банкиране. Допускания, признати от десетилетия - че границите не трябва да бъдат нарушавани, че нуклеарни оръжия не трябва да бъдат употребявани, че инфлацията ще бъде ниска и светлините в богатите страни няма да гаснат - бяха разтърсени до едно и по едно и също време.

Три шока се съчетаха и провокираха този безпорядък. Най-големият е геополитически. Воденият от Америка следвоенен международен ред бива провокиран най-очевидно от Путин и най-дълбоко от влошаващите се връзки сред Съединени американски щати и Китай на Си Цзинпин. Решимостта, с която Америка и европейските страни дадоха отговор на съветската експанзия, може и да съживява концепцията за " Запада ", изключително в трансатлантическия съюз. Но тя също по този начин уголемява пропастта сред Запада и останалите. Мнозинството от хората по света живеят в страни, които не поддържат западните наказания против Русия. Си намерено отхвърля универсалните полезности, върху които е учреден западният ред. Икономическото раздалечаване сред двете най-големи стопански системи в света се трансформира в реалност; китайска инвазия в Тайван към този момент не е немислима. Появяват се пукнатини и в други геополитически структури, считани за сигурни, като да вземем за пример съюза по сметка сред Америка и Саудитска Арабия.

Войната в Украйна на собствен ред докара както до най-големия суровинен потрес от 70-те години насам, по този начин и до скоростно преначертаване на световната енергийна система. Важността на Украйна като селскостопански производител означаваше, че войната заплашва с световен апетит, до момента в който не се откри метод да се отвори пристанището в Одеса. Дори и в този момент за редица страни най-непосредственият резултат от отдалечения от тях спор са по-скъпите храна и торове. Готовността на Путин да употребява износа на газ като оръжие изложи на показ хроничната взаимозависимост на Европа от съветски въглеводороди, за една нощ трансформира цели сфери от енергоемката промишленост в нежизнеспособни, принуди държавните управления да харчат милиарди, с цел да смекчат удара върху потребителите, и провокира луда конкуренция за нови снабдители. И всичко това идва в година, в която следствията от климатичните промени - от наводненията в Пакистан до горещите талази в Европа - стават все по-жестоки и забележими. С внезапното повишаване на силата, което кара даже най-зелените европейски политици да изтупват от нафталина въглищните електроцентрали, алтернативата сред сигурността на енергийните доставки и тяхната досегаемост и екологична резистентност се изостри още повече.
Реклама От шипови протеини до пронизващи като шип цени
Спираловидният скок на цените на силата ускори третия потрес - загубата на макроикономическа непоклатимост. Потребителските цени към този момент вървяха нагоре при започване на 2022 година, до момента в който захраненото от тласъци търсене биваше посрещано от постпандемични ограничавания в предлагането. Но с изхвърчането нагоре на цените на силата и храните инфлацията се трансформира от привидно краткотраен до дълготраен двуцифрен проблем. Водени от Федералния запас, който със забавяне преоткри своя вътрешен Пол Волкър, огромните централни банки по света започнаха най-бързата и най-широкообхватна серия от покачвания на лихвите от най-малко четири десетилетия насам. Но в края на 2022 година макроикономическата непоклатимост още е надалеч на хоризонта: световната инфлация остава покрай двуцифрените стойности и сравненията със 70-те са некомфортно точни.

Какво следва в този момент? Всичко зависи от това по какъв начин тези три шока - геополитическият, енергийният и икономическият - ще се развият и по какъв начин ще си въздействат един на различен. В кратковременен проект отговорът е тъмен. Голяма част от света ще бъде в криза през 2023 година и на някои места икономическата уязвимост може да ускори геополитическите опасности. Тази отровна композиция ще бъде най-очевидна в Европа. Независимо от меката есен и съответния спад на цените на силата континентът е изправен пред тежки зими през 2022-2023 година и 2023-2024 година Много европейски стопански системи към този момент са на ръба на рецесията. По-високите лихви, нужни за усмиряване на инфлацията, в допълнение ще подтиснат потреблението и ще усилят безработицата.

Едно внезапно захлаждане би изстреляло нагоре цените на газа и би повишило риска от спирания на електричеството. До момента европейските държавни управления икономисват на потребителите огромна част от енергийния потрес с масирани дотации и тавани на енергийните цени. Това не може да продължава безпределно. Англия е в най-лоша форма посредством както на трайните вреди от Brexit, по този начин и на самонанесените вреди от проекта на Лиз Тръс за големи и нефинансирани данъчни съкращения. За да си върне доверието на пазарите след безотговорното й ръководство, Англия ще би трябвало да предприеме най-голямото фискално стягане измежду богатите страни от клуба Г-7, въпреки да страда от най-дълбоката криза. Италия, дългогодишният болен човек на Европа, на който Англия в този момент съперничи, също провокира паника.

Най-големият геополитически риск е, че Путин, некадърен да реализира триумф на бойното поле, може да опита още по-решително да се възползва от слабите места на Европа. Тази тактика към този момент е явна в Украйна, където Русия залага на опитите да унищожи енергийната инфраструктура на страната с настъпването на зимата. До момента опитите на Путин да разбие солидарността на Европа в поддръжката за Украйна посредством потреблението на газа като оръжие се провалят. Но той може да отиде по-далече, като прекъсне всички (вместо единствено някои) газови доставки или като саботира европейските газопроводи. Ескалацията по този метод би провокирала по-малко отвращение от останалия свят спрямо потреблението на тактически нуклеарни оръжия. Но би означавала утежняване на обстановката в Европа.
Реклама
Друго място, където през идната година икономическата уязвимост би могла да увеличи геополитическите опасности, е Китай. Икономиката на страната ще влезе в 2023 година отслабена от " домашно отгледани " политически неточности, най-много от упоритостта на Си да продължава със тактиката си за " нулев коронавирус " и неуспеха му във връзка с оправянето с голямата и загниваща рана на имотната рецесия. В същото време Си ускорява нападателната си националистическа изразителност, изключително във връзка с Тайван. На конгреса на комунистическата партия през октомври, който официализира безспорната му централизация на власт, Си предизвести за идни " рискови стихии " и приказва за " груби провокации ", включващи " външни намеси " в Тайван. Тъй като цени верността повече от компетентността, той към този момент няма нито един умел стопански технократ в обкръжението си. Ако икономическите неприятности на Китай се влошат през 2023 година, дрънкането на оръжия към Тайван може да се окаже изкушаващ инструмент за разпръскване.

Американската стопанска система влиза в 2023 година във фундаментално по-добра форма в съпоставяне както с Китай, по този начин и с Европа. Агресивното повдигане на лихвите от страна на Федералния запас ще вкара стопанската система в криза, само че защото трудовият пазар остава мощен, а спестяванията на семействата са изобилни, тя ще бъде мека. Въпреки че високите цени на петрола ускоряват скока на инфлацията и вредят на администрацията на Байдън, страната е огромен експортьор на нефт и по тази причина печели от суровинния потрес през тази година. Парадоксално, през 2023 година относителната икономическа мощ на Америка може да се окаже по-голям проблем за останалата част на света, в сравнение с слабостта й. Фед ще би трябвало да увеличи още повече лихвите, с цел да пречупи инфлацията, което на собствен ред ще оскъпи $ и ще принуди останалите централни банки да следват същия курс. Във вътрешен проект заплахата е, че разграниченото държавно управление и даже меката криза ще значат законодателна парализа и даже още по-отровна от нормалното политика във Вашингтон. В тази среда поддръжката за подкрепяне на Украйна може да намалее, а привлекателността на демонстративната неотстъпчивост по отношение на Тайван да нарасне. Първото ще окуражи Путин; второто ще вбеси Си.

Накратко, има голям брой аргументи за какво 2023 ще бъде мрачна и евентуално рискова година. Но защото всяка рецесия ражда нови благоприятни условия, има и положителни вести в настоящия безпорядък. Някои страни ще просперират посред всеобщото отчаяние. Икономиките в Персийския залив да вземем за пример процъфтяват, като печелят освен от високите цени на силата, само че и от възходящата си роля като финансови хранилища. Индия, която през 2023 година ще задмине Китай като най-многолюдната страна в света, ще бъде друго ярко леке, задвижвано от купуван с отстъпка съветски нефт, възходящи вътрешни вложения и нараснал интерес от чужденци, които желаят да диверсифицират веригите за доставки, съсредоточени в този момент в Китай. Като цяло нововъзникващите стопански системи ще се показват релативно по-добре спрямо предходни епизоди на вдигащи се лихви и световна криза.

Разтърсването ще докара до известно оборване на ортодоксалните правила. С последователното и мъчително преодоляване на инфлацията централните банкери ще се питат какъв брой надалеч би трябвало да стигат с твърдостта си. Малцина от тях ще съумеят да се приближат до задачите си за инфлация от 2%. И ще има все по-гласовит спор дали това въобще е вярната цел, към която е нужно да се стремят.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР