Редактор: Веселин Златков e-mail: [email protected]Варненските издателства написаха писмо на кмета

...
Редактор: Веселин Златков e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bgВарненските издателства написаха писмо на кмета
Коментари Харесай

Варненските издателства искат нестандартна помощ от кмета Иван Портних, за да не фалират

Редактор: Веселин Златков
e-mail: [email protected]

Варненските издателства написаха писмо на кмета Иван Портних, в което му насочат ексцентрично предложение по какъв начин да подкрепи извънредно потърпевшата от изключителните ограничения активност. Те оферират общината да отпусне на читалища, учебни заведения и детски градини целеви средства за попълване на библиотеките им. Новите книги пък ще бадат пердоставени от варненските издателства.

Зад предлагането застават: " Морски свят " - Петър Тодоров, " Славена "   -  Виталий Зарков, " Алекс принт "    -  Анелия Любенова, " Стено "  -  Свилен Енев, " Алфиола "   -  Христо Маджаров, " Дъбови листа "   -  Нуша Роянова.

Ето и пъблният текст на обръшението към кмета:

Кризата, провокирана от епидемията с ковид, засегна извънредно мощно книгоиздателския отрасъл - затворени бяха едни от най-посещаваните книжарници - тези в комерсиалните центрове, а заради липса на купувачи сама затвори порти и най-голямата верига в страната.

Има спад даже при поръчките по интернет - явно страхът пред незнайното стопира доста хора да отделят средства за книги. Книгоиздателският и книгоразпространителският бранш са пред колапс. Липсата на доходи попречва освен издаването на нови книги, само че и покриването на настоящи все още отговорности към печатници, изплащането на авторски права, заплати и възнаграждения на сътрудници.

Поради спецификата на активността издателствата имат малко непрекъснато наети фрагменти и не могат да се възползват от плануванаъа от държавното управление помощ за погашение на заплати в размер на 60%. Издателствата работят главно с създатели на свободна процедура - преводачи, писатели, редактори, художници, дизайнери... Тези хора са самоосигуряващи се и разчитат на поръчки от нас и надлежно на възнаграждения за своя труд.

Особено мощно се отразява рецесията върху дребните компании, каквито са варненските издателства. Регионалните издателства са значими за културната еднаквост на един град и се обръщаме към Вас с молба да ни бъде подадена ръка в този сложен миг, с цел да оцелеем.

Във връзка с правенето на пакет от ограничения за подкрепяне на дребния и междинния бизнес излизаме с едно ексцентрично предложение - да бъдем подпомогнати  по индиректен път - като се провиснал на библиотеките на територията на община Варна, читалищни и учебни, както и на детските градини, целеви средства, с които да закупят книги от варненските издателства.

Считаме, че това не би ощетило общината, тъй като съгласно Закона за публичните библиотеки тяхното финансиране се обезпечава както от централната, по този начин и от локалната власт, т.е. общината би трябвало да може да отдели подобен фонд по силата на закон.

Обогатяването на библиотечните фондове с нови творби ще обогати и културния живот на Варна от една страна, а въпреки това, приходите от продажбите на издателствата към библиотеки биха " захранили " - въпреки и минимално - веригата " издатели-автори-преводачи-художници... " и биха подкрепили по този начин уязвимото съсловие на локалните креативен фрагменти в обстановка на дълбока рецесия.

Друго наше предложение би било разширение на опциите на Фонд " Култура " за подкрепяне на локалните издателства при издаването на качествена българска и преводна литература.

Имаме подготвеност да предоставим нашите настоящи каталози и да спомагаме както с информация, по този начин и с присъединяване в експертни комисии и други
 
   
PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 4udovi6teto (преди 32 секунди) Рейтинг: 24455 | Одобрение: 7400 Мили Петльо, поправи глагола и бъдещето му време тук -    Ухилен   Новите книги пък ще бадат пердоставени...  https://www.facebook.com/profile.php?id=100001222017028Валери Станков Напиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|
  • Източник: petel.bg

    СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


    Промоции

    КОМЕНТАРИ
    НАПИШИ КОМЕНТАР