Речта на омразата и ултранационализмът застрашават мирните усилия на Балканите,

...
Речта на омразата и ултранационализмът застрашават мирните усилия на Балканите,
Коментари Харесай

Отричането на военни престъпления застрашава мира в бивша Югославия, казва най-висшият правозащитен орган в Европа

Речта на омразата и ултранационализмът заплашват мирните старания на Балканите, макар годините на правосъдни процеси за военни закононарушения и напъните за помиряване в нациите от някогашна Югославия, съобщи в четвъртък най-висшият европейски правозащитен орган.

Кървавото раздробяване на Югославия докара до поредност от войни, които опустошиха Балканите, като към 130 000 души бяха убити в споровете в Босна, Хърватия, Косово и Словения.

За да помогнете на причинителите на най-тежките закононарушения да бъдат изправени пред съда, поредност от нашумели правосъдни процеси бяха извършени от Международния углавен съд в Хага.

Въпреки напъните на съда и множеството присъди, Съветът на Европа съобщи, че към момента липсват старания за помиряване, посредством частично на слабата политическа воля. < p> „ Последиците от този крах да се проведат по-широки чувствителни към предишното промени не престават да подкопават демократичния прогрес и мира в района “, се споделя в отчет на съвета.

В своя отчет съветът споделя, че политиците популяризират „ етно -националистически дискурс и отричането на жестокостите и възхвалата на военнопрестъпниците ".

" Отричането на геноцида и други зверства, възхвалата на военнопрестъпниците и опитите за възобновяване на доверието в лица, наказани за военни закононарушения през 90-те години, провокират сериозна угриженост и се популяризират в района, в това число на най-високите политически равнища “, се споделя в отчета.

Присъствието на военнопрестъпници – както хипотетични, по този начин и наказани нападатели – в институции и публични служби „ има съществено влияние върху жертвите и оживелите и за триумфа на напъните за промяна на върховенството на закона ".

В Сърбия ръководещата Сръбска прогресивна партия на президента Александър Вучич и Сръбската радикална партия на Воислав Шешел, който е наказан за закононарушения против човечеството, намекнаха, че ще обединят сили по време на локалните избори през декември.

Вучич стартира политическата си кариера под управлението на Шешел и работи като общоприет секретар на Радикалната партия, преди да служи като министър на информацията в държавното управление на някогашния сръбски водач Слободан Милошевич в края на 90-те години.

В прилежащите Босна, водачът на босненските сърби в страната Милорад Додик продължава да твърди, че „ не е имало геноцид в Сребреница “ – където сръбските сили убиха към 8000 мюсюлмански мъже и младежи.

Сред няколко рекомендации Съветът на Европа сподели, че „ държавните извинения са ключът към признаването на сериозността на случилото се и оказването на въздействие върху визията на обществото за жертвите ".

Съветът на Европа, който се състои от 46 държави-членки, беше основан, с цел да следи и пази правата на индивида в Европа след Световната война II.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР