Ребус с много неизвестни в предизборно време. Така най-кратко може

...
Ребус с много неизвестни в предизборно време. Така най-кратко може
Коментари Харесай

Велико Желев вдигна сватба за 3 млн. на сина си, изпили шампанско за 400 бона

Ребус с доста незнайни в предизборно време. Така най-кратко може да се заключи изненадващия и зрелищен арест на пътно-строителен необут №1 в България Велико Желев.
В началото на седмицата притежателят на „ Хидрострой “ и цяло съзвездие от строителни компании беше унизително измъкнат с белезници на ръцете измежду нощите от цялостен отряд служители на реда от блестящия си офис на жълтите павета в София след „ кокошкарско “ закононарушение, написа „ Уикенд “.
Формалният мотив за задържането и траялия съвсем 48 часа престой на Вичо Желев в арестантска килия, е тъжба за побой и изнудване, подадена от някогашния чиновник в една от компаниите му „ Водстрой “ Благой Андонов.
Мъжът, който до неотдавна е работил като шеф в отдел „ Строителство “ в сдружението на варненския милиардер, твърди, че на 24 февруари към 11 часа сутринта е бил извикан в офиса на досегашния си шеф, помещаващ се в някогашната централа на ДЗИ на бул. „ Цар Освободител “. Разкошната постройка беше купена единствено преди 2 година от Вичо Желев против сумата от 11 милиона евро, платени на вдовицата на банкера Емил Кюлев – Весела.
В кабинета на Вичо Желев досегашният му чиновник Благой Андонов бил заставен с побой и закани да направи писмени признания, че е крал от компанията и да подпише запис на заповед, че дължи 68 000 лв. на „ Водстрой “.
На 27 февруари Велико Желев пуска тъжба до прокуратурата против Благой Андонов. Преди това обаче потърпевшият някогашен чиновник си вади здравно удостоверение за нанесена лека телесна щета и пръв подава тъжба в полицията и в районната софийска прокуратура. Заради това съществува догадка, при която олигарха може да е научил за жалбата на Благой Андонов и на собствен ред да е нуснал сигнал до прокуратурата против него.
Делото за побой и изнудване е формирано в деня на случая – 24 февруари, в „ изискванията на необходимост “. Това е единствената догадка, в която Министерство на вътрешните работи може да стартира следствие без позволение на прокурор, научи „ Уикенд ”. Неотложността е оправдана с „ първо деяние по следствието “ – разпит на потърпевшия. На идващия ден – 25 февруари, е показана здравна документи.
От нея излиза наяве, че пострадванията са леки. Прокурор дава инструкции да се изземат записи от камери, в случай че има такива, както и документи. Дни по-късно прокурорите вземат решение, че делото би трябвало да е за изнудване и по този метод материалите са пратени в градската прокуратура.
Така в понеделник, 6 март късно вечерта, Велико Желев беше зрелищно задържан, а ченгета тарашиха часове наред офиса му и иззеха компютри, телефони и кашони с документи.
Мащабната акция против предприемача засегна и морския му дворец в курортния комплекс „ Св. св. Константин и Елена “ край Варна. Полиция заварди имението на Желев, оценено на близо 10 милиона лв.. Наскоро маститият пътищар подвигна частен пристан за яхтите си, като към този момент не е доста ясно дали всичко към частния док е законно.
Знаковият и зрелищен арест на Велико Желев породи лавина от спекулации, защото малко на брой имат вяра, че могъщият предприемач би се забъркал в сходна кокошкарска история. Твърди се, жалбата на пребития чиновник Благой Андонов просто е употребена като мотив от Министерство на вътрешните работи и прокуратурата да влязат изненадващо в офиса на милиардера и да изземат документи, обвързвана със строителството на автомагистрали, пътища и поддръжката им.
Само преди седмица районният министър Иван Шишков разгласи, че Северната скоростна дъга на София е с 30% по-тънък пласт асфалт от изискуемия.
Проектът беше построен от компания на Желев. Маститият пътищар е взел участие като реализатор или подизпълнител и в градежа на съвсем всички автомагистрали в България, негови компании поддържат и зимното разчистване на пътищата в половината страна. Велико Желев построи и новия бул. „ Васил Левски “ във Варна с фамозното „ елипсовидно кръгово “ за над 120 милиона лв.. Булевардът се наводни още при първия пороен дъжд единствено седмица след формалното си стартиране в употреба и провокира справедливия яд на варненци.
Вичо Желев, както го назовават приятелите му, развива и бизнес за стотици милиони левове, обвързван с железопътни поправки и създаване на релсови пътища. Запознати настояват, че жалващия се, че е пребит от него Благой Андонов, е отговарял тъкмо за покупката на релси от компании подизпълнители.
„ Велико Желев не може да обслужва всичките си обекти и заради тази причина наема подизпълнители. Благой Андонов е бил обвинен, че е отклонил над 1 млн. лева от „ Водстрой “ посредством изкуствено завишаване на цената, на която подизпълнителя доставя и инсталира релси.
Измамата е била открита неотдавна от дясната ръка на Желев – Пламен Недев, който навреме е докладвал на началника. Лично аз нямам доверие, че Велико Желев е кадърен да набие който и да е и то в офиса си – той просто не е подобен вид човек, има доста благоприятни условия и способи да респектира всеки, без да ползва физическо принуждение. Ако е имало побой, то той най-вероятно е осъществен от охранителите му “, разяснява пред „ Уикенд “ някогашен чиновник на Желев.
При излизането си от ареста в сряда по обяд, пътно-строителен необут №1 на България прочувствено разгласи, че най-вероятно е задържан поради идните избори.
Според думите му, подалият сигнал против него Благой Андонов е откраднал „ доста повече от 68 000 лв. “ и че имал цели 44 очевидци, пред които уволненият шеф писал пояснения за кражбите си. „ Млад човек, а да ме продаде за 1000 лева… “, вметна някак апропо Велико Желев.
55-годишният варненски милиардер е някогашен държавен чиновник – по времето на държавното управление на Симеон Сакскобургготски той оглавяваше организация „ Пътна инфраструктура “ (АПИ).
Впоследствие Вичо Желев стана консултант на министъра на районното развиване Асен Гагаузов (2005-2009 г.). Малко откакто напусна държавнаната работа, той притегли любопитни погледи към себе си, откакто брои 300 000 евро за поръчков автомобил „ Макларън “. Днес, единствено 15 години по-късно, автопарка на знатния пътищар конкурира този на шейха на Дубай.
Велико Желев има цели 3 лимузини „ Ролс Ройс “, два модела на „ Бентли “, няколко ферарите и ламборджинита, които обаче кара извънредно рядко.
В София Велико Желев най-често може да бъде засечен да се вози в два поръчкови „ Майбах “-а с двойки в регистрационните номера, а охранителите му се придвижват в блиндирани джипове „ Мепедес “ G класа.
Разправят, че Велико Желев към този момент избягвал да се вози в ролс-ройсите, които държал в гаража си във Варна, защото преди няколко години бил взет на напред от почитан общественик, който се подразнил, че предприемача пиел фреш от кристална чаша на задната седалка, до момента в който го возел водач с бели ръкавици и с представителна униформа и за наказване го лишил от няколко апетитни поръчки.
Преди 4 години Вичо Желев брои към 3 милиона лв. за сватбата на сина си Виктор, която съгласно мнозина е най-бляскавото сватбено празненство, провеждано в България през последното десетилетие.
Сватбата на сина на Велико Желев се състоя в двореца Евксиноград на 10 юни, а на тридневното празненство се стекоха общо над 1000 души. На венчавката пяха Цеца Величкович, Бобан Здравкович, Драгана Миркович, „ Джипси кингс “ и още десетки български и задгранични реализатори.
Твърди се, че единствената, която отклонила поканата на Велико Желев, е естрадната прима Лили Иванова, която поискала галактически даже за нейните стандарти хонорар от 150 000 лв. за двучасова изява. На сватбеното празненство Велико Желев подари на снаха си Грета диамантена огърлица за 200 000 евро и състезателен автомобил „ Ферари “, а посетители на венчавката си спомнят, че на банкета се изпили над 1000 бутилки шампанско „ Дом Периньон “, на обща стойност към 400 000 лв.!
Финансисти настояват, че бизнес активите на Велико Желев надвишават 1,5 милиарда лв.. През последните години баровецът строи интензивно и жилищни и бизнес здания и то освен в България, а и в няколко европейски града, както и в Дубай. Дали обаче Велико Желев няма да последва нерадостната орис на различен всесилен паралия – Васил Божков, следва да забележим в идващите седмици и месеци.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР