Реалността е такава, че някога изключително популярен, Skype губи актуалност(снимка:

...
Реалността е такава, че някога изключително популярен, Skype губи актуалност(снимка:
Коментари Харесай

Дали не дойде началото на края за Skype?


Реалността е такава, че в миналото извънредно известен, Skype губи новост
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft публично разгласи Windows 11 – новата си операционна система, която ще размени настоящата версия през идващите няколко години. Сред всички новости има две на пръв взор дребни, само че свързани неща, които бият на очи. Първо: Microsoft Teams, приложението за видео-разговори, което означи взрив по време на пандемията през 2020 година, ще бъде интегрирано по дифолт в Windows 11. Второ: Skype няма да бъде – за първи път от години.

Това наподобява подсказва, че Teams е новото „ обичано дете в класа “. Мнозина експерти считат, че решението е началото на края на Skype – програмата, която в миналото беше кралят на приложенията за онлайн-разговори, отбелязва.

„ Изглежда, че Microsoft убива Skype “, написа софтуерният редактор на Irish & Sunday Independent Адриан Уеклер. „ Чао-чао, Skype “, добави шефът за наличие на Future Publishing Джеръми Каплан. „ RIP Skype “, беше незабавната реакция на Том Уорън от The Verge.

И въпреки всичко действителността е такава, че Skype от дълго време губи новост.

„ Бъдещето “

Microsoft купи Skype преди 10 години за 8,5 милиарда $. Сделката беше най-голямото придобиване на софтуерния колос до оня миг и във въздуха витаеше въпросът дали компанията не е платила прекалено много. Но Microsoft нямаше съмнение: компанията купуваше приложение, изтеглено един милиард пъти и имащо стотици милиони дейни консуматори.

„ Заедно ще създадем бъдещето на връзките в действително време “, предвижда шефът на Microsoft Стив Балмър. Изглежда, че решението му работеше – приложението идваше в комплект с всеки нов компютър и бройките консуматори растяха добре.

Но към средата на десетилетието интернет-форумите към този момент бяха цялостни с изявления, питащи „ за какво Skype е толкоз прогнил? “ Хората се оплакваха от актуализациите. Мнозина говореха за неприятна продуктивност и подозрителен избор на дизайн.

В същото време приложенията за мобилни известия – като WhatsApp или Фейсбук Messenger – експлодираха като известност. Те започнаха да вкарват видео диалози, една от главните атракции на Skype. А Skype от ден на ден изглеждаше стар, стар, та изнемощял.

Междувременно Microsoft приготвяше своето приложение за бизнес-чат Teams, основано на по-модерни технологии, което започва през 2017 година „ Microsoft от няколко години излиза отвън рамките на Skype, като Teams е нейната стратегическа технология за глас и видео за новата епоха “, изясни Анджела Ашенден, анализатор в CCS Insight.

Teams за всички

Надниквайки „ под капака “, сподели тя, Teams в действителност употребява технологията на Skype – най-малко за известно време. Софтуерът бе планиран да се конкурира с бизнес-приложението Slack като работен инструмент. Но тогава се случи пандемията.
още по тематиката
Zoom, до тогава едва известно бизнес-решение, се трансформира в шлагер. А Microsoft Teams беше един от малцината съперници, подготвени да му съперничат.

„ Тъй като потреблението на Teams скочи внезапно през последната година, това в действителност запечата статута на Skype като остаряла технология за Microsoft “, сподели Ашенден. Тенденцията беше подчертана от стартирането на лична версия, която може непосредствено да се конкурира със Skype.

С този тип неочакван триумф беше „ неизбежно “ Teams да стане част от Windows по дифолт, добави тя. „ Премахването на Skype като авансово конфигурирано приложение оказва помощ да се затвърди Teams като желано решение от позиция на Microsoft, наблягайки, че точно тук инвестицията ще продължи напред “.

Написаното е от известно време „ явно “. Миналият септември LinkedIn, благосъстоятелност на Microsoft, разгласи, че вкарва видеосрещи в своята функционалност за чат, употребявайки Teams – а не Skype.

През октомври старшият изпълнителен шеф на Microsoft Джим Гейнър съобщи пред CNBC: „ Ако Skype можеше да стане по-голям, то актуалната година беше моментът това да се случи “. Но то не се случи. „ Това, което се случи, беше съвършената стихия, съвършеният набор от условия за всеки онлайн артикул за връзка. Ако не можете да се развиете доста и да накарате продукта си да процъфтява тъкмо в този момент, то забравете за него – към този момент е прекомерно късно “.

Правилното решение “

Skype е отбелязал прочут растеж по време на пандемията – съгласно известията, 70% скок до към 40 милиона души дневно. Но това е надалеч от растежа, който означиха съперниците. Във време, когато целият свят се нуждаеше от приложение за повикване, хората избираха други варианти.

„ Определено го има този мотив, че боравенето с Teams е прекомерно комплицирано за не-техническия не-бизнес консуматор “, сподели Ашденден. „ Но в случай че Skype беше вярното решение, сигурно щяхме да забележим по какъв начин потреблението му нараства през последната година. А това не се случи “.

Вместо това Teams евентуално ще се развивa, с цел да направи нещата по-опростени за потребителите – изключително за потребление на мобилни устройства.

Разбира се, Skype не е мъртъв изцяло – той ще продължи да се предлага като алтернатива за евакуиране в Microsoft Store за тези, които го желаят в Windows 11. И няма да е самичък. Наред с отдръпването му има и няколко други недолюбвани приложения, които остават отвън пакета.

Един от тях е злощастният виртуален помощник Cortana, който към този момент няма да бъде прикован към лентата със дилемите. Отпадат и Internet Explorer (в изгода на по-модерния браузър Edge), както и принадлежности като OneNote, Paint 3D и приложението за 3D визуализация на Windows. Те също ще са опционални.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР