Реално няма промяна в изплащането на болничните. Това заяви пред

...
Реално няма промяна в изплащането на болничните. Това заяви пред
Коментари Харесай

Васил Велев: Изчисляването на болничните по часове въвежда справедливост

Реално няма смяна в изплащането на болничните. Това съобщи пред bTV Марио Нинов, специалист в КТ „ Подкрепа”, във връзка предлагането болничните да се пресмятат към този момент по направени часове, а не по дни.

„ Промяната, която се направи, е да се уеднаквят режимите на отчитане и на погашение на болничните. Това визира хората, които работят на заменен режим на работа”, уточни той.

„ Вече отчитането на интервала, в който употребяват така наречен медицински отпуск, не се пресмята по календарни дни, както е до момента, а ще се пресмята по часовете на тези хора, които работят по график”, добави той.

В България работят над 400 хиляди души по този метод. По думите му за тези хора са наранени, тъй като те работят и през почивните дни, нормално по повече часове дневно и в случай че болничните им се начисляват на брой пропуснати работни дни, това ги ощетява.

Васил Велев, ръководител на Българска асоциация на индустриалния капитал, изясни, че по този начин работела системата до нова година. От тогава са влезнали в действие промени в наредбите и зародили проблемите.

„ Синхронизират се трудовото и осигурителното право и се вкарва справедливост”, уточни той.

Според него работодателите, които се афишират срещу измененията, са единични случаи, и всички одобряват предложенията с утвърждение.

Нинов обаче изрично акцентира, че и двете синдикални организации в Съвета за тристранно съдействие са срещу тази смяна и са изразили несъгласието си на всички равнища. От КТ „ Подкрепа” считат, че този режим е по-благоприятен от настоящия сега, само че казусът е, че другите закони се не се третират еднообразно поради подзаконовите нормативни актове и наредби. Те желаят да се промени наредбата за паричните компенсации и метода за погашение от Национален осигурителен институт да мине по метода, по който се регламентира отчитането в Наредбата за отпуските.

Нинов акцентира, че доста постоянно тези хора работят и на втори трудов контракт и когато са в болничен не е ясно дали в действителност го употребяват или в действителност са на друго работно място.

Според Велев в този момент препоръчаните промени внасят повече точност и правдивост, усъвършенстват нормативната база и не ощетяват никого.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР