Реализирането на модернизирания транзитен газопровод между България и Турция е

...
Реализирането на модернизирания транзитен газопровод между България и Турция е
Коментари Харесай

Турският енергиен министър: Реализирането на газопровода между България и Турция е резултат от взаимното доверие

Реализирането на осъвременения директен газопровод сред България и Турция е резултат от взаимното доверие и положителните връзки на двете страни. Това сподели турският енергиен министър Фатих Дьонмез по време на формалната гала по стартиране в употреба осъвременения директен газопровод за Турция край с. Лозенец, област Ямбол.

„ Докато ние сме тук с вас, в Турция президентът Реджеп Тайип Ердоган показва 100-дневната си стратегия. Аз го попитах дали да остана в Турция или да дойда в България, а той отговори, че това събитие е доста значимо и е по-добре да съм тук “, означи министър Дьонмез.

По думите му с формалното разкриване на правата се дава опция за увеличение на потенциала на газопровода и в това време за реверсивна връзка, която при нужда в бъдеще ще може да се употребява. „ Чрез реализирането на този план ще сме обезпечили сигурността на доставките на природен газ за Турция и България, само че освен – посредством това даваме своя принос и за обезпечаването на енергийната сигурност на доставките на европейския пазар “, уточни той.

„ Реализирането на този план е резултат от взаимното доверие и положителните връзки, които съществуват сред нашите страни. Това е най-големият принос, който ние даваме за общото взаимно бъдеще и развиването на енергийния пазар в Европа за напред “, добави турският министър. „ Уверен съм, че посредством откриването на тази права ние ще дадем опция и мотив за откриването на други по-големи планове и вложения въз основата на дългогодишните положителни връзки и съдействие, които имаме “, сподели още той.

„ За нас е огромно наслаждение да бъдем очевидци на планове и вложения, които способстват за просперитета на България, която е наш извънредно значим комшия предвид на сигурността на енергийните доставки “, съобщи министър Фатих Дьонмез. „ Нашето съдействие не е лимитирано единствено в региона на природния газ, само че и на електрическата сила. Ще задълбочаваме работата и напъните си в насърчаване на потенциала ни и в тази сфера “, добави той.

По думите му същността на енергийната дипломация се показва точно в метода, ориентиран в обезпечаването на енергийните доставки, което пък от своя страна е причина за районният мир, съдействие, разцвет и непоклатимост. „ Турция, като страна, която вдъхва доверие в своите сътрудници във всяка една сфера, ще продължава и отсега нататък да поддържа реализирането на тези планове “, сподели още Фатих Дьонмез.

„ От друга страна Турция продължава да разраства своята енергопреносна мрежа и ще го прави и отсега нататък. Турция напредва с уверени стъпки в посока да стигне до положение, в което да задоволява освен своите енергийни потребности, а и тези в района посредством създаване на солидна инфраструктура “, добави той.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР