Реалистично е да смятаме, че през 2024 година България ще

...
Реалистично е да смятаме, че през 2024 година България ще
Коментари Харесай

Икономистът Румен Гълъбинов: Въвеждането на еврото в България няма да доведе до скок на цените

Реалистично е да считаме, че през 2024 година България ще стане пълновръстен член на евро зоната и ще се разплаща с евро. Това съобщи пред Евроком икономистът Румен Гълъбинов. Той добави, че след приемането на евро то, евентуално може да има закръгляване на цени, само че то няма да е повече от 5% в цената на стоките.

„ Не смятам, че цените ще станат по-високи. Тук би трябвало да отбележим, че при всички положения цените, даже и в този момент в коронакризата, набъбнаха. Особено цените на питателните артикули. Между 5% и 10% беше повишаването им. В момента имаме напън върху цените и на горивата. Вероятно всички видяха, че през последния месец цените на горивата се повишиха сред 5% и 8% “, уточни икономистът.

Гълъбинов акцентира, че България ще стане част от ядрото на Европейски Съюз и посочи, че евро зоната концентрира в себе си огромните стопански системи:

„ Ще имаме почти същите лихвени проценти като другите страни от евро зоната и за депозити, и за заеми. Ние ще следваме растежите на стопанските системи на страните от евро зоната, инфлацията, която също е в някакви сходни граници, ще се понижат много транзакционни разноски по обмена на валута “.

Като различен позитив икономистът регистрира опцията за увеличение на директните задгранични вложения у нас.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР