Реакция след репортаж на bTV - Столичната община започва проверка

...
Реакция след репортаж на bTV - Столичната община започва проверка
Коментари Харесай

Майка на дете с диабет: В яслата ми обясниха как ще го оставят в коридора и то ще умре


Реакция след репортаж на bTV - Столичната община стартира инспекция - има ли дискриминация към децата с диабет в детска градина.

Родители сигнализираха, че слагат инсулина скрито, тъй като това травмирало останалите малчугани. Междувременно още фамилии на деца със болестта се оплакаха от жестоко отношение на личния състав в градини и ясли.

Тригодишният Митко е с диабет и употребява инсулинова помпа - още в първия ден на яслата му среща недоумение от здравната сестра.

„ Започна да изяснява по какъв начин детето ще получи хипогликемия и ще го оставят в коридора и то ще почине “, описа Ренета Василева, майка на Митко.

„ Аз не съм й казвала, че детето ще почине, което е истина. Казах й: Момиче, няма ли за вас санаториални детски градини. Танцува захарта нагоре, надолу Аз не искам да поемам такава отговорност, на съвестта ми да тежи. На мен ми е жалост за това дете ", разяснява здравната сестра Валентина Тошева.

Майката подава недоволство, а сестрата напуща.


Медицинският експерт Вероника Христова е в системата на детските градини от над 30 години и в този момент се грижи за деца с диабет.

" Отпор има първоначално при приема на децата, тъй като всички споделят - Аз не поемам отговорност, аз няма да виждам това дете. А в действителност какво има да му се гледа - то се гледа като всички останали, с разликата, че обръщаш малко повече внимание на това се движи захарта ", сподели Вероника Христова, медицински експерт

Сигнали за отвод при банкет на деца с диабет няма, сподели столичният кмет.

" Важно е при положение, когато се одобряват деца с диабет, да се работи дружно: шефа, родители, учителите и, несъмнено, здравната сестра, с цел да се откри най-хубавия метод ", означи кметът Йорданка Фандъкова.


Днес Митко върви на градина с готовност.

" Родител на дете с диабет би трябвало да чува това, което чуват всички родители на деца без диабет, нашите деца не са по-различни от останалите ", безапелационна е Ренета Василева.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР