РДНСК - Пловдив спря всички видове строително- монтажни работи на

...
РДНСК - Пловдив спря всички видове строително- монтажни работи на
Коментари Харесай

Комисия от РДНСК започва проверка на строежа в Капана, следват производства срещу виновните

РДНСК - Пловдив спря всички типове строително- монтажни работи на градежа, който провокира сриване в Капана, като се изключи дейностите на незабавно обезопасяване на градежа и укрепителните ограничения, оповестяват от дирекцията. Началникът на ведомството е назначил комисия, която да откри аргументите, довели до повредата, както и положението на къщите в съседство. Експертите трябвада се произнесат в 10 -дневен период. Възоснова на заключенията ще бъдат формирани административно - наказателни производства против отговорните лица, оповестяват от РДНСК. 
Прочетете още
Ето и текстът на цялото известие: 

 По сигнал за повреда подаден от строителния контрол, РДНСК Пловдив извърши инспекция на градеж „ ХОТЕЛ “, кв.23 по проекта на кв. “Капана “, регион „ Централен “, ПИ с идентификатор № 56784.519.348 по КК на гр. Пловдив. Строежът е пета категория, заради което контролът по време на строителството е напълно в компетенциите на общинската администрация. Но при настъпване на повреда в строителството, способният орган за предприемане на дейности по проучване на повредата и издаване на инструкции е ДНСК, според чл.3 от Наредба № 1/16.04.2007г. за проучване на повреди по време на строителството.

В хода на инспекцията бе открито срутване на земни маси в всеобщ ров и сриване на мазето и елементи от основите на граничещата с обекта къща. Съставен е констативен акт № 02/30.01.2024г. и е издадена Заповед № ДК-09-Пд-02/30.01.2024г., с която е спряно осъществяването на всички типове строително-монтажни работи на градежа, като се изключи дейностите за неотложно обезопасяване на градежа и укрепителните ограничения. Те са предписани от квалифицирано правоспособно техническо лице, с оглед локализиране на повредата и недопускане на в допълнение увреждане на трети лица и прилежащи парцели.

От началника на РДНСК Пловдив, на съображение чл.222, ал.2, т.5 от Закона за устройство на територията, чл.3, т.3 и чл.8, ал.4 от Наредба №1 от 16.04.2007г. проучване на повреди в строителството, е издадена и Заповед № ДК-13-ПД-03/30.01.2024г. за назначение на Техническа експертна комисия, която да откри аргументите довели до повредата на градежа, както и положението на основите на къщата в съседство. Срокът на работата на комисията е 10 /десет/ дневен. Въз основа на заключенията и експертната оценка направени от комисията, ще се образуват административно-наказателни производства против отговорните лица участници в строителството и ще се дефинират последващите дейности за безвредно осъществяване на последващите типове строително-монтажни работи.

Свлачището на градежа на ул. " Константин Стоилов " бе задействано преди 12 дни, откакто на 18 януари вечерта част от улицата пропадна. Инциденът бе отразен от Trafficnews още същия ден. От регион " Централен " оповестиха, че са подхванали нужните ограничения и строителят ще извърши укрепителни действия. До този миг администрацията не бе съставила актове на строителната компания. Междувременно сриването продължи и през днешния ден се е срутила една от стените на избата на къща в съседство. Самата къща е компрометирана, а фамилията, което я населява са се изнесли по неотложност с трите си деца. 

След следващото проваляне, през днешния ден на място дойдоха с изключение на чиновници на регион " Централен ", инспектори от РДНСК и Пожарната. 12 дни по-късно всички признаха, че обстановката е рискова и има действителна опасност от сриване на едната прилежаща къща. Собствениците на застрашената къща Филип и Ивалена Илиеви недоумяват за какво се е стигнало до тук. " От две седмици всеки ден съм в регион " Централен " и предизвестявам какво ще се случи ", разяснява Ивалена Илиева пред медията. 

Надежда Петрова, която е шеф на дирекция в " Централен " е безапелационна, че навреме са издали нужните наставления на вложителя. " Взели сме всички ограничения да спрем строителството и да стартира подсилване. Защото прекъсване на строителството без подсилване, при един дъжд ще се събере вода в изкопа и ще стане рисково " съобщи тя. Според нея документите, възоснова на които е издадено строителното позволение са наред. Но планът не е изпълнен както е заложен и по тази причина са изпратени писма на строителя и надзора обектът да бъде спрян. " Всеки ден приказваме с компанията, която извършва строителен контрол. Те са тези, които носят отговорност за обекта и прилежащите обекти " съобщи Петрова и добави, че строителят би трябвало да възвърне развалената инфраструктура. При свличането на земни маси две от улиците в Капана пропаднаха. 

Инвеститор на градежа е компания „ Галинел Инвест ”, благосъстоятелност на Калин Ганев. Строител е „ Крисбилдгруп ”, която също е благосъстоятелност на Ганев. Строителният контрол е поверен на „ Строй консулт- 3Г ”, а проектанти са архитектите Георги Стамболджиев и Дончо Хаджиев.

Всичко по тематиката вижте тук: 

 



               
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР