Развятото знаме на признатата само от Русия Донецка народна република

...
Развятото знаме на признатата само от Русия Донецка народна република
Коментари Харесай

Русофилите "патриоти" изместиха русофилите носталгици

Развятото знаме на приетата единствено от Русия Донецка национална република (ДНР) по време на честванията на 140-годишнината от боевете на Шипка сътвори дипломатически скандал и украинският дипломат Микола Балтажи прикани българските управляващи да проверяват случая.

Зад разпъването на флага на подкрепяните от Русия сепаратисти стои нерегистрираната юридически организация ДВИЖЕНИЕ НА РУСОФИЛИ " ПЕТКО ВОЙВОДА ", както самите те се хвалят на страницата си във " Facebook ". Един от админите на страницата е Биляна Карагенска. Ако се съди по статусите й, тя е била няколко пъти в Донбас и войната там е главната тематика на постовете и. Освен на Шипка, тя е развявала знамето на ДНР и на други събития, като " Безсмъртния полк ", проведен и у нас на 9 май с присъединяване на посолството на Русия. Тя е и почитател на обичания на президента на Русия рокерски клуб " Нощните вълци ". Карагенска показва непосредственост с бойци в " армията " на ДНР в профила си.


Освен " Петко Войвода " във " Facebook " се изявяват не малко русофилски групи. Като русофилски се дефинират и няколко партии. Има и публично регистрирани организации, най-голямата е " Национално придвижване " Русофили ". Между всички тях има напрежения. За образец - от " Петко челник " не утвърждават казионните съгласно тях " Русофили ".

Видовете русофили

През юни 2016 година младшият теоретичен помощник в Руския институт за стратегически проучвания РИСИ Николай Алексеевич Подчасов написа разбор, озаглавен " Русофилите в България: Между социализма и консерватизма ". Подчасов стига до извод, че в България има два типа политическо русофилство. По-разпространеният свързва със руския интервал. " Второто, по-младото, се старае да има поради освен руското време, само че и по-ранните столетия, когато Русия и България са обединени най-много от общата религия и културна последователност ". Според него това " консервативно течение на русофилството " е по-перспективно. Вероятно възгледите на Подчасов са повлияни от към този момент някогашния шпионин и някогашен началник на института Николай Решетников, който се е обърнал към монархизма и даже предложил замяната на руските знаци по държавните институции с двуглавия орел от герба на царска Русия.

Русофилите соцносталгици

" Русофилството на Българска социалистическа партия и АБВ е крепко обвързвано със социалистическата концепция и с корените си остава в руския интервал на руско-българските връзки ", изяснява настройките в двете партии анализът на РИСИ. Когато Подчасов написа разбора си, АБВ и Българска социалистическа партия са парламентарно показани.

Консервативните русофили-патриоти

Най-често срещаното българско име в уеб страницата на РИСИ е на Николай Малинов. Той е ръководител на НД " Русофили ". Депутатът в 40-то и 42-то Народно заседание от Българска социалистическа партия и някогашен издател на партийния вестник " Дума " безрезултатно се опита да купи банкрутиралата телевизия ТВ7, а сега е зает с българската част от плана " Руски дневник ". Сайтът се издава на 16 езика в 22 страни и е част от интернационалната медийна платформа Russia Beyond the Headlines (RBTH), която пък е благосъстоятелност на един от най-големите съветски държавни вестници " Российская газета ". Изданието е най-мекият вид на формалната съветска агитация. Официален представител на RBTH за страната е брачната половинка на Малинов - Даниела Малинова.

Малинов е представител в България на съветските телевизионни стратегии: " Первый канал. Всемирная сеть ", ТВ " Центр ", " Охота и рыбалка ". През 2011 година за дейната му роля в съхраняването и опазването на стотиците монументи и паметни знаци на руско-българската дружба в България президентът на Русия Дмитрий Медведев му връчва орден " Александър Пушкин ". На уеб страницата на придвижването има банер, водещ към РИСИ, а членове на управлението на института не пропущат да посетят събора на русофилите на язовир " Копринка " и събранията на Националния съвет на придвижването.

В интервютата си пред РИСИ Малинов застъпва тезата, че без културна, православна и икономическа връзка с Русия българите няма да оцелеят. " Самият Н. Малинов е ослепителен образец на консервативния вид на русофилството. За разлика от доста от своите съратници, той вижда основното, което сплотява нашите страни – общата религия и паметта към героите във войните за Освобождението (1877-1878 година, а не в привързаността към социалистическите идеали ", написа Подчасов.

 Представяне на уеб страницата
© Цветелина Белутова, Капитал

Представяне на уеб страницата " Руски дневник ", част от интернационалната медийна платформа Russia Beyond the Headlines (RBTH). Даниела Малинова и Николай Малинов

" Освен " Атака " на политическото поле в България, към този момент няма друга мощ, която да излиза под знамената на консерватизма и русофилството по едно и също време ", написа още Подчасов. Според него минусът на партията е ненужно властническият и провокационен жанр на държание на Сидеров. След като " Атака " се сплоти в " Обединени патриоти " с Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ на Валери Симеонов, Сидеров очевидно се е трансформирал. Депутатът от " Атака " Станислав Станилов също постоянно е представен на уеб страницата на РИСИ и е член на управлението на " Русофили ". Самият Николай Малинов беше кандидат-депутат от " Обединени патриоти " в София.

Множащите се русофилски фейсбук групи също натъртват на общата памет с Русия, само че и соцносталгията не им е непозната.

Русофили от втория ешелон

На 12 април предходната година тогавашният шеф на РИСИ Леонид Решетников се е срещнал с " българския политически деятел, публицист и известен водещ ( " Евроком " ) Камен Попов и български политолог Михаил Михайлов ", се схваща от специфична публикация на уеб страницата на РИСИ. Към този миг Попов беше прочут като индивида, блъснал в лицето Волен Сидеров при втория му опит за окупация на НАТФИЗ. На пети юли предходната година Попов се появи на мотор на жълтите павета с " Нощните вълци " в мото похода им през България " Славянский мир ". Попов беше най-близо до водача на " глутницата " Андрей Бобровский при медийните му изяви.

 Посещение на съветската прокремълска рокерска организация
© Юлия Лазарова

Посещение на съветската прокремълска рокерска организация " Нощни вълци " пред Александър Невски. Камен Попов

На президентските избори Попов бе претендент за президент и взе 0,14 % от гласовете.

Камен Попов е съучредител на Национален конгрес " Обединение " - една от организациите, родили се вследствие на митингите от февруари 2013 година, след които първото държавно управление на Бойко Борисов подаде оставка. Това беше и една от структурите, които участваха в така наречен " контрапротести " и си сътрудничиха с кабинета на Пламен Орешарски. " Обединение " участваше и в среднощните патрули, които националистическата групировка на Боян Расате пусна по улиците на София против бежанците. Той се появи и в " експертния екип " на партия " Воля " на Веселин Марешки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР