Развръзката около това възможно ли е да има правителство между

...
Развръзката около това възможно ли е да има правителство между
Коментари Харесай

Ще се реши ли във вторник ребусът правителство ГЕРБ, ПП и ДБ?

Развръзката към това допустимо ли е да има държавно управление сред ГЕРБ, " Продължаваме промяната " и " Демократична България " евентуално се чака другата седмица, като съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков загатна, че може да има направен лист с проектокабинета на обединяването. И по-точно вторник, първият работен ден поради празничния 1 май. Ситуацията, която по този начин и по този начин е комплицирана поради разнопосочните сигнали, които всеки ден дават главните участници, става още по-заплетена поради връзките вътре в обединението ПП-ДБ. Двете съставляващи обединяването обединения би трябвало да вземат решение за състава на проектокабинета си с втория мандат, което се чака да се случи след гласуванe вътре в партиите в обединенията, както и в парламентарната група идния вторник. Т.е. съставът да е направен в границите на идните почивни дни. Има обаче доста въпросителни. Какви са те?

Първо, в самата ПП-ДБ не са единни би трябвало ли да се дава на ГЕРБ кабинета преди връчването на първия мандат, научи Клуб Z. Отделни представители на " Промяната " към този момент разясниха, че това би свалило картите на обединяването преди " раздаването " за неговия втори мандат. От ГЕРБ обаче разясниха импровизирано, че поставеният преди ден обществено от председателката на парламентарната им група Десислава Атанасова период до неделя не е инцидентен, а отразява упованието, че другата седмица президентът Румен Радев ще връчи първия мандат. По конституция той се връчва на претендента на партията за министър-председател, т.е. от групировката на Бойко Борисов желали да са наясно с това да оферират ли личен състав на кабинет, само че освен - защото понеделник е почивен ден, желали да употребяват времето от най-късно неделя до вторник за мнения по имената.

По информация на Клуб Z от обединяването са склонни към този миг да се съобразят и да дадат имена на ГЕРБ. Макар през днешния ден съпредседателят на обединението Кирил Петков да разгласи, че няма да се преценяват с безстопанствен периоди.

Експерти или политици

Както е известно, а и обществено заявявано неведнъж, " Промяната " и " Демократична България " са на разнообразни позиции по отношение на това по какъв начин би трябвало да наподобява проектокабинетът им. От Политическа партия постоянно са заявявали, че той би трябвало да е формиран главно от политически фигури, а от дясната коалиция - от безспорни специалисти, без водачите и ярки политически представители, които да се явят консенсусни фигури. По тази причина, по информация на Клуб Z, от Демократична България считат да не оферират свои хора в листата с министри, в това число Надежда Йорданова и Божидар Божанов, които в постоянния кабинет бяха надлежно министри на правораздаването и на електронното ръководство. Такова решение имат от " Да, България ", неофициално и от ДСБ, като следва то да стане официално по-късно денем през днешния ден. 

Снощи обаче бяха " изпуснати " към медиите имената на акад. Николай Денков, Кирил Петков и Асен Василев. Първият като претендент за министър-председател, вторият като вицепремиер за службите, Шенген и еврозоната, а третият - като вицепремиер по проекта за възобновяване и финансов министър. И тримата са представители на ПП в обединяването, а акад. Денков бе и претендентът на Политическа партия за министър-председател с мандата й в предишния парламент. Към тях, като министър на вътрешните работи, бе пришит и съпредседателят на Демократична България и водач на ДСБ Атанас Атанасов. Но от ДСБ разясниха пред Клуб Z, че такова решение няма. И както стана ясно, евентуално няма и да има.

Борисов към този момент реагира на тези имена, като уточни, че Василев и Петков би трябвало " да се пернат ", а обособени представители на партията му показаха запаси и към Денков, който другояче съчетава фигурата и на специалист, и на политик. Причината - ще е министър-председател, който на процедура е зависещ на политическите си водачи Петков и Василев, които в това време са негови вицепремиери. 

Коментар направи през днешния ден по обяд и Кирил Петков - че до вторник няма да разяснява клюки. А Василев не бе в Народното събрание.

Лидерът на ГЕРБ обаче даде и друга поръчка - в случай че съпредседателите на Политическа партия желаят да са в кабинета, то тогава и той ще изиска свои политически експертни лица като Томислав Дончев (европейски фондове), Делян Добрев (енергетика), Красимир Вълчев (образование). Едно такова разплитане на проблема, т.е. държавно управление на споделената отговорност за каквото от ГЕРБ приказват тези дни, минава през инспектиране на решението на партийните органи на обединяването да не поддържат освен мандат на ГЕРБ, само че и държавно управление с присъединяване на ГЕРБ.

Контролирано или не, имената на висшите представители на Политическа партия към този момент са изтекли и те удостоверяват упоритите кулоарни клюки от миналите две седмици, че Петков и Василев се виждат в състав на Министерския съвет, като даже се твърди за техни самостоятелни срещи с Борисов, което никой от Политическа партия нито удостоверява, само че и не отхвърля.

Консенсус

Така или другояче парламентарната група на обединяването би трябвало да има финалната дума. По информация на Клуб Z съгласно вътрешния й устав значимите решения, каквото е това със състава на проектокабинета, би трябвало да се утвърждават от 2/3 от групата от общо 64 народни представители. Т.е. с квалифицирано болшинство, или най-малко 43-ма народни представители. Проблем е и това, че в самата Политическа партия няма консенсус, като част от депутатите й са съгласни с разновидността лъчение на така наречен експертно, а не политическо държавно управление.

Засега остава неразбираемо дали от Демократична България ще оферират въпреки всичко имена, или ще оставят " Промяната " да подреди проектокабинета сама. Нагласата е, че няма да се месят в " кадруването ", само че в почивните и празничните дни занапред предстоят партийните диалози.

Макар водачите на Демократична България, и в частност Христо Иванов, да отхвърлят да дават обществени изказвания откогато трае преговорният развой с ГЕРБ, от дясното обединяване твърдят, че това не значи разлъка с групировката на Петков и Василев и желанието им все по този начин е да се явят дружно на локалните избори тази есен. 

Разбира се, вакуумът от информация незабавно се запълва с имена от " проектокабинета ", спрягани из коридорите. Голяма част от тези имена са депутати от  Политическа партия. Именно с  " изваждането " на народни представители от страна и на ГЕРБ, и на Политическа партия като вероятни министри, депутати изясняват обстоятелството, че Народното събрание три дни гледа правилника за активността си, който можеше да бъде признат в по-кратки периоди. Причината е, че с приемането на правилника трябва да започне подреждането и на парламентарните комисии, а някои от имената, които обединенията желаят да предложат за титуляри, се оглеждат и за вероятни министри.

И импровизирано от ГЕРБ все по този начин не престават да настояват, че не водят диалози с останалите парламентарни групи за поддръжка на тяхно държавно управление с първия мандат. И чакат имена от ПП-ДБ.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР