Развиващите се страни дължат на китайските заемодатели 1,1 трилиона долара,

...
Развиващите се страни дължат на китайските заемодатели 1,1 трилиона долара,
Коментари Харесай

Китай има да събира най-малко $1,1 трилиона дълговете от развиващи се страни

Развиващите се страни дължат на китайските заемодатели 1,1 трилиона $, съгласно разбор на данни, който демонстрира, че повече от половината от хилядите заеми, които Китай е отпуснал в продължение на две десетилетия към момента се дължат. Много кредитополучатели изпитват финансови усложнения.

Американската университетска лаборатория AidData е открила, че просрочените заплащания по заеми към китайски заемодатели нарастват внезапно. Близо 80% от кредитния портфейл на Китай в развиващия се свят сега поддържа страни във финансови усложнения.

Пекин насочва финансите си към финансиране на инфраструктура в по-бедните страни - в това число в границите на самодейност " Един пояс, веднъж ", която започва преди десетилетие, написа CNN.

Финансирането се излива в пътища, летища, железопътни линии и електроцентрали от Латинска Америка до Югоизточна Азия и Европа и спомага за задвижването на икономическия напредък измежду страните кредитополучатели. Това направи Китай в най-големия заемодател в света, като в същото време провокира обвинявания в безконтролно кредитиране.

55% от формалните секторни заеми на Китай за разрастващите се страни са в интервал на погашение след две десетилетия задгранично финансиране на Китай в 165 страни съгласно AidData.
 Черна гора съвсем банкрутира поради недостроена автомагистрала, финансирана от Китай. Страната разгласи нов сходен план
Черна гора съвсем банкрутира поради недостроена автомагистрала, финансирана от Китай. Страната разгласи нов сходен план

Да имаш зад тила си финансиране от Китай има преимущества, само че и подводни камъни

За страдание на длъжниците, тези задължения се изплащат във време на нов и провокационен финансов климат на високи лихвени проценти, слаби локални валути и забавящ се световен напредък.

Данни на AidData се основават на база данни, проследяваща възлизащите на 1,34 трилиона $ задължения за заеми и безплатни средства от китайското държавно управление и държавни кредитори към кредитополучатели от обществения и частния бранш в страни с ниски и междинни приходи сред 2000 година и 2021 година

Според данни, докладвани от заемодатели на Банката за интернационалните разплащания със седалище в Швейцария, кредитополучателите от разрастващите се страни дължат на китайските кредитори минимум 1,1 трилиона $ и до 1,5 трилиона $ към 2021 година

Според AidData Пекин в никакъв случай не е трябвало да се оправя с повече от 10 страни във финансови усложнения с неплатени задължения до 2008 година Но до 2021 година броят нараства до 57 страни с неизплатени задължения към китайски държавни кредитори. Това ще е фактор, изменящ метода, по който Китай отпуска заеми.

Финансирането за скъпите инфраструктурни планове, които завоюваха благоразположението на Пекин в развиващия се свят, внезапно понижава.

Дори и при тов аположение Китай остава най-големият формален източник на финансиране в света.

За съпоставяне, уговорките за финансиране от Световната банка възлизат на към 53 милиона $ през 2021 година

Кредитирането на китайски инфраструктурни планове към кредитополучатели от страни с ниски и междинни приходи обаче спадна от 65% през 2014 година на 31% през 2021 година

Междувременно за страните, които към този момент са задлъжнели и желаят да рефинансират със заемите за незабавна помощ на Пекин, откривателите на AidData предизвестиха, че " би трябвало да имат поради заплахата от замяна на по-евтин дълг с по-скъп дълг ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР