Развиващи се държави ще платят рекордните 400 млрд. долара за

...
Развиващи се държави ще платят рекордните 400 млрд. долара за
Коментари Харесай

Климатичните разходи заплашват с фалит редица развиващи се държави

Развиващи се страни ще платят рекордните 400 милиарда $ за обслужването на външен дълг през тази година, а близо 50 страни не могат да похарчат парите, от които имат потребност за пригаждане към изменящия се климат, без да рискуват да изпаднат в просрочие по дълга си в идващите пет години.

Това сочи отчет на Бостънския университет, оповестен в навечерието на пролетните срещи на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка.

В отчета е открито, че 47 разрастващи се страни биха достигнали прагове на несъстоятелност по външния дълг, съгласно дефинициите на МВФ, в идващите пет години, в случай че влагат нужните средства за постигането на задачите за 2030 година от Парижкото съглашение за климата.

" Те биха изпаднали в толкоз съществено дългово усложнение, че биха били на прага на неплатежоспособността, поради актуалната дългова среда, в случай че се опитат да активизират финансиране в сходни мащаби, " споделя Кевин Галахър, шеф на Центъра за световна политика за развиване на Бостънския университет.

Други 19 страни не разполагат с ликвидността да посрещнат целевите си разноски без помощ, макар че няма да приближат праговете за несъстоятелност.

Докладът приканва за преразглеждане на световната финансова инфраструктура, дружно с опрощаването на задължения за изложените на максимален риск страни, увеличение на наличните финанси и кредитни усъвършенствания.

" Трябва да активизираме повече капитали и да свалим цената им за страните, в случай че ще се молим за постигането на тези цели, " споделя Галахър пред Reuters.

Проектът DRGR съставлява съдействие сред Центъра за световна политика за развиване на Бостънския университет, Heinrich-Böll-Stiftung, Центъра за устойчиви финанси, SOAS и Лондонския университет.

Докладът на Проект за облекчение на дълга за екологично и приобщаващо възобновяване (DRGR) също по този начин оказва напън върху МВФ да промени метода, по който пресмята устойчивостта на дълга.

Ако МВФ опрeдели, че една страна има способността да се оправи с дълг, който е прекомерно висок, това може да обремени нацията с заплащания, които тя не може да си разреши и вероятно да я тласне още веднъж към несъстоятелност.

Частни кредитори обаче са подлагали на критика анализите на МВФ за това, че са прекомерно песимистични, в резултат на което те стават обект на огромен интерес и носят и политически заряд.

От DRGR споделят, че МВФ, който води дълготраен обзор на анализите, би трябвало да включва потребностите за климатични разноски, както и буфери за справяне със разтърсвания - от климатични рецесии до пандемии.

" Ако интернационалната общественост не работи бързо и  единно, с цел да обезпечи облекчение на дълга, където е належащо, дружно с нова ликвидност, безплатна помощ и финансиране за развиване, разноските за бездействието ще бъдат прекомерно високи, " се показва в отчета.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР