Развитите икономики от Г-7 постигнаха споразумение за по-голямо данъчно облагане

...
Коментари Харесай

Г-7, Г-20 и още 120 страни по пътя на глобална данъчната промяна

Развитите стопански системи от Г-7 реализираха съглашение за по-голямо данъчно облагане на мултинационални компании в опит да дадат подтик за договаряне на световна договорка. Съединени американски щати, Япония, Германия, Франция, Англия, Италия и Канада ще се постараят да спрат фирмите да пренасочват облаги към юрисдикции с ниски налози и да подсигуряват, че най-големите мултинационални компании заплащат повече налози там, където работят, а не където са регистрирани.

В момента корпорациите могат легално да записват клонове в страни с релативно ниски налози и да заявяват облагите си там. Така те се таксуват единствено съгласно локалното законодателство, макар че приходите им идват главно от продажби, направени на други територии. Economist цитира изследване, съгласно което през 2018 година към 40% от облагите на мултинационалните компании в чужбина са изкуствено преместени в страни с ниски налози.

Сделката, оповестена на срещата на финансовите министри на организацията в края на предходната седмица в Лондон, бележи забележителна стъпка напред в договарянията, почнали през 2013 година Това дава очаквания за реализиране на по-широко съглашение във формата Г-20, в който се включват Китай и Русия. Най-оптимистичните упования са то да се реализира още на срещата през юли, което ще подтиква останалите към 120 страни и територии, участващи в договарянията, да се съобразят с него.

Британският финансов министър Риши Сунак означи, че са постигнали историческо съглашение за световната данъчна промяна, което изисква най-големите мултинационални софтуерни колоси да заплащат справедливия си дял от налога в Обединеното кралство. Приоритетът на Лондон в договарянията е да се съберат повече доходи от компании като Apple, Гугъл и Фейсбук. Ентусиазмът на Сунак беше споделен и от други министри на финансите на Г-7. Американският финансов министър Джанет Йелън съобщи, че съглашението е " забележителен, невиждан ангажимент " за най-малък световен корпоративен налог от минимум 15%, което ще усили доста приходите от корпоративен налог в Съединени американски щати.

Това е равнището, с което страни като Ирландия таксуват своя бизнес, само че е доста под най-ниските ставки в Г-7. В България корпоративният налог е 10%, което значи, че няма да е от страната на печелившите.

Олаф Шолц, немският финансов министър, дефинира договорката като " доста добра вест за данъчната правдивост и взаимност и неприятна вест за данъчните убежища по целия свят ". Френският му сътрудник Бруно льо Мер съобщи, че договорката проправя пътя за световно съглашение на срещата на Г-20 във Венеция през юли.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР