Развитието на високите технологии и бързия темп на дигитална революция

...
Развитието на високите технологии и бързия темп на дигитална революция
Коментари Харесай

Дигиталната революция може да затрие огромна база данни

Развитието на високите технологии и бързия ритъм на цифрова гражданска война може да докара до загубата на огромни масиви освен на персонални фотоси, видеофайлове и данни, поради това, че се съхраняват на морално остарели носители или във файлови формати, които обновеният програмен продукт към този момент не чете. Заплашени от изгубване по същата причина са и данни в държавни институции, университети и музеи.

С сходен проблем неотдавна се сблъска НАСА, откакто изненадващо изтри истинските ленти от стъпването на Нийл Армстронг и Бъз Алдрин на Луната и се наложи да възвръща фрагментите от остарели тв излъчвания.

Всъщност още през 1997 година се предсказва голямата загуба на скъпи данни поради все по-бързата цифровизация. През 2015 година " бащата на интернет “ – вицепрезидентът на " Google " (Google), Винтон Серф предизвестява, че обществото е изправено пред цифрова тъмна ера и че способността за предпазване на данните понижава с времето право съразмерно на тяхното повишаване. Според него най-вероятно идващите генерации срещнат големи усложнения, с цел да добият информация за нас.

Големи снабдители на програмен продукт като " Майкрософт " (Microsoft), " Google " и " Ай Би Ем " (IBM) към този момент работят за справяне с казуса. Националният списък на Англия да вземем за пример, благодарение на " Майкрософт ", още през 2007 година е конвертирал близо 580TB данни, съхранявани в остарели файлови формати.

Проект за попречване загубата на данни поради цифровата гражданска война и конвертирането им във формати, които подсигуряват дълготрайно предпазване и елементарен достъп даже след десетилетия, осъществя и Националният списък на Норвегия благодарение на българския стартъп " Докумастър " (Documaster). Компанията, основана преди три години, работи и с " Канон " (Canon), " Капджемини " (Capgemini) и " Сток " (Stokke), Норвежкият център за галактически проучвания и Националният комитет за нравственос в научните проучвания, както и доста общини.

" Чувствам се като археолог на данни “, споделя Иван Съртонев, специалист по изваждане от употреба на остарели системи в " Докумастър ".

" Имали сме случаи, в които клиент разполага с бекъп на база данни и документи в остарял формат, без да има към този момент достъп до системата, в която данните са били основани, а данните са извънредно скъпи за бизнеса. В други случаи те са били налични, само че в остаряла софтуерна система, която не дава елементарен достъп до тях. Тук се намесваме ние като извличаме документи и метаданни от една или голям брой остарели софтуерни системи, обръщаме документите във формат за дълготрайно предпазване, организираме ги в общоприета архивна конструкция и предоставяме елементарен достъп до тях “, разяснява Димитър Узунов, един от съоснователите на компанията.

" Достъпът до и конвертирането на данни в удачни за дълготрайно цифрово предпазване формати е сфера, за която в бъдеще ще са нужни доста експерти ", показва Георги Василев, управител на софийския офис на компанията.

Тя има представителства и в Осло и Олесун в Норвегия, а неотдавна е разкрила такова и в Сан Франциско, Съединени американски щати. Тази година компанията е получила 10.5 млн.евро от скандинавския инвеститиционен фонд Summa Equity, с цел да разрасне активността си. Към момента екипът й наброява 35 индивида, като се чака през идващите три години да нарасне до 100.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР