Развитието на училищния спорт, използването на училищната база за тренировки

...
Развитието на училищния спорт, използването на училищната база за тренировки
Коментари Харесай

Създаване на спортно училище обсъди министър Димитър Илиев в Благоевград

Развитието на учебния спорт, потреблението на учебната база за тренировки от децата след края на образователните часове и интерес за откриване на спортно учебно заведение бяха измежду разискваните тематики по време на срещата на министъра на младежта и спорта Димитър Илиев в Благоевград с представители на локални спортни клубове. Това оповестиха от пресцентъра на министерството на младежта и спорта

„ Вие сте хората, които вършиме спорта на България, Вие сте гръбнакът на системата, по тази причина през днешния ден сме при Вас, с цел да чуем какви са проблемите Ви и да предприемем налагащите се промени, които да подкрепят развиването на спорта в Благоевград и да са напълно във Ваша изгода ", уточни министърът на младежта и спорта. В града има над 60 клуба, а на територията на региона записаните са 199.

 СНИМКА: Пресцентър на министерството на младежта и спорта

СНИМКА: Пресцентър на министерството на младежта и спорта

В хода на срещата бе маркирано, че за реновирането на шестте държавни спортни учебни заведения, чиито принципал е ММС, екипът на министър Илиев тази година обезпечи близо 9 милиона лв.. С плануваните поправки ще се основат естествени условия за образователен и подготвителен развой на децата. „ Ще проучим опцията за основаването на спортно учебно заведение в Благоевград, който е извънредно жив състезателен град ", съобщи министърът на младежта и спорта, запитан от представители на локалната спортна общественост за откриване на спортно учебно заведение в града.

По мотив голям брой сложени въпроси за учебния спорт, заместник-министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева заяви, че от следващата година започва нова стратегия на ММС – „ Спортен час ", която дава опция на треньорите и учителите по физическо образование за извънкласни подготвителни занимания.

Представителите на спортните клубове показаха, че е доста значимо да се обезпечи опция за потреблението външните стадиони на учебните дворове и след края на образователните часове. От общината поеха ангажимент да обезпечат достъп.

Облекчаване на документите и даване на съвещания при кандидатстването по планове пред ММС също бяха измежду разискваните тематики на срещата. Министър Илиев напомни, че неотдавна министерството организира онлайн образование за запознаване с опциите за финансиране на планове по интернационалните стратегии, а скоро ще се организира и за националните. „ Във всяко свое деяние екипът ни се води от правилото за бистрота. В този подтекст от новата година в договорите на всяка финансирана от министерството федерация се съдържа наложителна уговорка да разгласяват информация за получаваните средства от ММС на своята интернет страница, а ние ще я оповестяваме на страницата на министерството ", посочи министър Илиев.

 СНИМКА: Пресцентър на министерството на младежта и спорта

СНИМКА: Пресцентър на министерството на младежта и спорта

В рамките на визитата си в Благоевград министър Илиев и заместник-министър Дашева разгледаха на място съществуващата многофункционална спортна зала и Спортния комплекс „ Пирин ", като някои от залите му се нуждаят от ремонт. Кметът на Благоевград Методи Байкушев посочи, че градът се нуждае от нова многофункционална спортна зала и модерна лекоатлетическа писта.

В рамките на срещата министър Илиев показа опциите за финансиране по Националната стратегия за споделено финансиране на капиталовите спортни планове на ММС, която обезпечава 50% съфинансиране на бенефициентите. Ресурсът на програмата за тази година е в размер на 10 млн. лв., които са предопределени за реновиране на държавни и общински спортни обекти, както и за построяването на нови.

Интересът към програмата е сериозен, защото бяха получени планови оферти за двойно повече средства от плануваните. Тя ще продължи да работи и следващата година, за когато са обезпечени още 10 милиона лв..

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР