Развитието на технологиите носи ли предпоставки за появата на повече

...
Развитието на технологиите носи ли предпоставки за появата на повече
Коментари Харесай

Каква е ролята на бизнеса в защитата на децата онлайн?

Развитието на технологиите носи ли предпоставки за появяването на повече рискове за децата онлайн?
АВ: Скоростното развиване на технологиите единствено по себе си е причина за нараснали опасности за най-уязвимите в мрежата. Все повече деца, на все по-ниска възраст прекарват доста време онлайн, без нужните познания и умения, и без нужния надзор от страна на възрастните. Освен най-познатите опасности от онлайн тормоз и полова онлайн употреба, също и онлайн маркетингът и персонализацията (особено в обществените мрежи) могат да изложат децата на въздействия и информация, които не са подобаващи за тяхната възраст.

Например наскоро се появи нова мобилна игра, която беше оповестена за подобаваща за деца над 10 години, макар че в нея са вградени микротранзакции и реклами, които подтикват към покупки на виртуални предмети с действителни пари. Тоест децата се третират като възрастни, които могат да вършат покупки – и доста от тях  го вършат, без да схващат последствията, които могат да доведат минимум до финансови проблеми и отчаяние за техните родители и семейство. Особено по-малките – те не са готови защо да внимават в такива обстановки и да взимат верните решения. 

БИ: Немалка част от потребителите на технологии и цифрово наличие са деца и младежи, което прави нашата отговорност още по-голяма – с изключение на съгласуваност и модерни услуги, да работим за сигурна и безвредна онлайн среда. Подрастващите са във всички обществени медии и канали, като непрекъснато пораства делът на времето, което прекарват онлайн.

Наше изследване по тематиката от 2022 година сподели, че близо 90% от децата сa в интернет всеки ден, а 50% са попадали на плашещо и непристойно наличие там. Затова и направихме онлайн сигурността на децата предпочитана тематика за нас – на нея е отдадена дълготрайната ни стратегия „ Безопасен интернет ”, с която през годините сме осъществили голям брой акции и образования за деца, родители и учители. Част от нея е и акцията ни Digital Scouts, която бързо се трансформира в обичана на децата. С нея младежите учат до момента в който играят и дават отговор на тематични въпроси в мобилно приложение, което може да бъде свалено от Гугъл Play и App Store.


Какво е смисъла на дигитално-медийната просветеност при децата и по какъв начин тя им оказва помощ в необятния онлайн свят?
АВ: В днешния свят, в който децата се сблъскват с онлайн средата още на ранна възраст, умеенето да схващат онлайн заканите е от сериозно значение. Иновативното и интерактивно обучение, обвързвано с онлайн сигурността, дава на децата нужните принадлежности и познания, с цел да се оправят със обстановки като кибертормоз, нежелани контакти, кражба на персонални данни и сексторшън. Създава и сигурна среда, в която те могат да учат и да ползват умения за безвредно потребление на мрежата, разбирайки и разпознавайки евентуални опасности и злоупотреби.

Екипът на Националния център за безвреден интернет употребява технологиите като инструмент за образование, което е новаторското и интерактивно, както и приспособено за възрастта и ползите на децата. Такъв метод освен ги приготвя за несъмнено онлайн държание, само че и ги учи да бъдат виновни, осведомени и грамотни консуматори на технологиите.

Един доста добър образец, в който технологиите и знанието работят ръка за ръка, е точно акцията Digital Scouts на Yettel, на която Националният център за безвреден интернет е сътрудник. Играта е един новаторски взор към образованието по онлайн сигурност. Тя освен образова децата, само че и ги възприема като дейни посланици за смяната на онлайн средата. Насърчава ги да бъдат модел на безвредно държание и да оказват помощ на своите другари и фамилии да се защищават от онлайн закани.
С какво изненадва този път петото издание на Digital Scouts?
БИ: Тази година за пръв път куизът е наличен за игра цяла седмица – от 28 август до 3 септември, с цел да дадем на повече деца опция да се включат. Кампанията е подкрепена от известни инфлуенсъри, които дават препоръки на децата и ги ангажират с значимите тематики по понятен метод, на наличен за тях език. Въпросите са завършени в няколко категории съгласно най-често срещаните закани в интернет, представяме им и способи за предотвратяване от тях.

Засягаме тематиките за издевателството, непознатите онлайн, сигурността и отбраната в интернет, както и подправените вести. Тук бих желал да споделя резултата от изследване на Евростат от 2022 година измежду хора на възраст 16-29 година, живеещи в Европейски Съюз. То демонстрира, че единствено 36% от респондентите са взели участие в интензивности, свързани с инспекция на информацията онлайн през 2021 година, а едвам в пет страни броят на младежите, които ревизират източниците на данни в мрежата надвишава 50%. За страдание България се подрежда на края на класацията, като единствено 24% от участниците в проучването внимават да не попаднат на подправени вести и подхождат сериозно към информацията в интернет. Това е единствено един от многото образци за какво е значимо да поставяме целенасочени старания за повишение на медийно-дигиталната просветеност на децата и младежите.
Вече близо 20 години Националният център за безвреден интернет работи по въпросите за безвредната онлайн среда за децата. Какви промени наблюдавате в информираността на младежите, родителите и учителите?
АВ: Фокусът на работата ни е обучение, информиране и поощряване на позитивно държание в онлайн средата. Когато започнахме активността си преди близо 20 години, децата, родителите и учителите нямаха нужните знания и схващане за заплахите в мрежата. Това постоянно води до рисково потребление на технологиите, което пък има директно отношение върху сигурността и благосъстоянието на децата.

С годините изградихме богата база от запаси и стратегии, даващи на децата, младежите, родителите и учителите съответни принадлежности за справяне с рисковете и онлайн. За информация и поддръжка по тематиката могат да разчитат и на уеб страницата ни safenet.bg, както и на Консултативната линия за онлайн сигурност – 124 123.

Партньорството ни с Yettel и концепцията им за обучение на деца и родители е още една стъпка към разширението на обсега на образованието по онлайн сигурност. Сътрудничеството с такива сътрудници улеснява достъпа на повече деца и техните родители до скъпи запаси и информация за сигурността в онлайн средата. И по този начин считам, че в действителност дружно оказваме помощ за образуването на устойчиви привички на децата и техните фамилии за взаимоотношение с цифровия свят.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР