Развитието на речта и обогатяването на речниковия запас на детето

...
Развитието на речта и обогатяването на речниковия запас на детето
Коментари Харесай

10 лесни идеи за развитието на детската реч

Развитието на речта и обогатяването на речниковия ресурс на детето не е обезателно обвързвана благодарение на логопеди или други експерти. Ако дребното няма съответен проблем, вие сами може да постигнете много положителни резултати. Ето по какъв начин:

1. Занимавайте се с говоренето му още от раждането
За това напълно не са нужни умни способи. Ще ви оказват помощ детските песнички и стихчета, националните поговорки и така нататък При тях има доста повтарящи се думи, които детето добре разпознава слухово. Освен това ритъмът и постройката на стихчетата, която кара дребното да ги запаметява и повтаря елементарно, рано или късно ще дадат резултат.

2. Развивайте фината моторика
Доказано е, че дребният мозък (който е част от главния) дава отговор освен за координацията на придвижванията, само че и за артикулацията на звуците. С други думи, развивайки фината моторика на ръцете на детето, вие спомагате и на развиването на речта му. Поощрявайте желанието му да си играе с копчета, монети, да копае в пясъка, да реди лего и така нататък Всичко това – единствено под зоркия ви взор, несъмнено.

3. От самото начало учете детето да приказва вярно
Разбира се, доста е благо и занимателно дребното да ти каже „ ласбила се “ вместо „ несъмнено “. Това се случва, тъй като артикулационният уред към момента не е доста добре развъртян (не са се появили още всички зъби и езикът на дребното не е добре подвижен). Тактиката ви в този интервал е вярно да произнасяте след детето думата, която то е споделило, само че без да акцентирате вниманието му върху това, че не я е споделило както би трябвало.

4. Поощрявайте общуването му с връстниците
Отдавна е видяно, че децата интензивно стартират да учат нови думи от момента, в който тръгнат на детска градина. Особено бързо възприемат в процеса на свободната игра, когато няма възпитател или възрастен. Ако детето ви към момента не е достигнало възраст за градина, другарство с връстниците може да му организирате на всяка детска площадка или в парка.

5. Четете му по-често книжки
Поинтересувайте се каква литература е подобаваща за възрастта на вашето дете и започнете да му четете. Обезателно се спирайте на по-рядко срещани думи и изрази (метафори, съпоставения и т.н.), като обяснявате тяхното значение. Ето по този начин доста елементарно ще обогатите речниковия ресурс на детето.

Прочетете останалите 5 лесни хрумвания за развиването на детската тирада на уеб страницата на Новите родители.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР