Развитието на инвестиционния пазар на имоти в страната ще зависи

...
Развитието на инвестиционния пазар на имоти в страната ще зависи
Коментари Харесай

Доклад: Лихвите у нас ще се движат на две скорости

Развитието на капиталовия пазар на парцели в страната ще зависи от редица фактори. Приемането на страната ни в Шенгенското пространство и включването й като пълновръстен член на съглашението, както и въвеждането на еврото са предпоставки за усилване на интереса на задгранични вложители към България. Това се споделя в изследване на Colliers на пазара на капиталови парцели в България. Според разбора банките в България остават свръхликвидни с налични средства за кредитиране. Очакванията са лихвите да продължат да се движат на две скорости, а точно – ниски за покупка на жилище и по-високи – за финансиране на бизнес парцели.

Прогнозите за световна криза през 2024 година понижават, само че това остава съществена заплаха за локалната стопанска система (главно като външен, „ импортиран потрес “), макар че стопанската система в България не демонстрира знаци на закъснение. Colliers чака вложителите да запазят интереса си към качествени парцели, даже и при възможен спад на икономическата интензивност, заради високите равнища на претовареност и рационални равнища на наеми, като се изключи сегмента на логистични площи, в който наемите през 2023 година бяха причина за изчакване от страна на наемателите.

Предстоят сложни времена за жилищния бранш

През 2023 година общата стойност на капиталовите покупко-продажби спада от 294 млн. евро през 2022 година на съвсем 221 млн. евро. Над 60% от размера се осъществя през втората половина на годината, като преводите със спекулативни парцели и с активи, генериращи приход, са съвсем изравнени. Разпределението на вложенията през 2023 година по браншове е както следва: 42% са офисни площи, следвани от хотели (17%), търговски площи (13%), земя за строителство (13%), здания със смесено предопределение (12%), покупко-продажбите с индустриални и жилищни площи са надлежно 5% и 1% от размера за годината.
 istock istock
Нивата на възвръщаемост на офисни и търговски площи резервират стойностите си от миналата година, а точно – 7.75%. Търсенето на индустриални и логистични площи от страна на вложителите продължава. Продавачите, въпреки това, не са стимулирани да продават, съответно в логистика и търговски паркове, заради високата себестойност за градеж. В резултат на това, равнището на възвръщаемост за този сегмент остава 7.50%. Местните вложители не престават да са трайно дейни на българския пазар през последните години, а през миналата способстват за 87% от общия размер, което съставлява петгодишен връх.

В Западна Европа продължава спадът на капиталовите размери, заради увеличените лихви, както и вследствие на упованията на купувачите за понижение на цените в композиция с неналичието на стимулирани продавачи, които да отговорят на тях. Тази наклонност доближи и България, само че в доста по-малка степен, с помощта на по-ниската задлъжнялост на локално равнище, както и на обичайно по-малките капиталови размери.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР