Развитие на креативните индустрии бяха обсъдени днес във Варна. Работната

...
Развитие на креативните индустрии бяха обсъдени днес във Варна. Работната
Коментари Харесай

Развитие на креативни индустрии бяха обсъдени във Варна

Развитие на изобретателните промишлености бяха разисквани през днешния ден във Варна. Работната среща бе с присъединяване на кмета на града Иван Портних, министъра на нововъведенията и растежа Милена Стойчева, с министъра на туризма Зарица Динкова и със зам.-министъра на културата Виктор Стоянов, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

Обсъдиха се тематики свързани с нововъведения в областта на туризма и културата, съобщи кметът на Варна. Градът е притежател на нововъведения. За това обсъдихме въпроси за промоция на туризма и културата, добави той.

Това е развиване на Дълбоко софтуерния иновационен порт Варна (Varna Deep Tech Innovation Port), чийто начало бе обещано предходната година.

Това е развиване на надълбоко софтуерна иновационна котловина. Варна е втората такава в Европа, след тази в Саламанка, Испания. Целите и дейностите на Дълбоко софтуерен иновационен порт Варна са в унисон с новата иновационна тактика на Европейския съюз (New Innovation Agenda). Стратегията цели увеличение на предприемаческия потенциал и конкурентоспособност чрез построяването на мрежа от центрове в разнообразни райони на Европа, профилирани в основаването и развиването на надълбоко софтуерни нововъведения в разнообразни области.

Основната цел на самодейността е да трансформира Варна в привлекателен център за основаване и внедряване на надълбоко софтуерни нововъведения, които да спомагат за подобряването на социално-икономическото развиване на района, България и Европа чрез засилено взаимоотношение сред разнообразни заинтригувани страни – академия, бизнес, стартъп, юношески организации, локална администрация и други

Изборът на Варна е логически поради неповторимите конкурентни преимущества на района. За първи път на национално равнище се приказва за това, изясни на собствен ред министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева. Това е развиване на нов артикул - дестинация за нововъведения, просвета, творчество. Усилията ни ще бъдат ориентирани към синергия и отключване на високи технологии в областта на културата и нововъведенията, основаването на нови бизнесмодели, добави тя.

Сред нашите специалисти най-конвертируеми в света са тези от IT-сектора и музикантите, добави пък зам.-министъра на културата Виктор Стоянов. Това е безусловно нов метод за подкрепяне на културните експерти и институти. Целим ребрандиране на този бранш. Чрез нашата среща във Варна даваме добър сигнал за хората, заети в областта на културата, добави зам.министър Стоянов.

Дълбоко софтуерни нововъведения ще бъдат създавани освен във Варна, само че и в други района у нас. Варна е първа, сподели министър Стойчева. Тя добави, че още от идната седмица ще започват работни групи с културни институти по тази тематика.

За първи път имаме взаимоотношение сред страна и локална власт, добави министър Стойчева.

Имаме дълготрайна концепция. Работим стратегически, сподели кметът на Варна Иван Портних

Сред главните съставни елементи на Дълбоко софтуерния иновационен порт като екосистема са - университетите и научноизследователските структури, огромните бизнес организации, локалната и държавната администрации, капиталови фондове, високотехнологични компании, надълбоко софтуерни задгранични екосистеми и др.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР