Развалянето на концесията за пристанище Росенец стана възможно след налагането

...
Развалянето на концесията за пристанище Росенец стана възможно след налагането
Коментари Харесай

Димитър Найденов, ПП-ДБ: В развитите държави не се отдава цяло пристанище на концесия, отдават се отделни дейности

Развалянето на концесията за пристанище " Росенец " стана допустимо след налагането от Европейски Съюз на наказания против Русия поради войната в Украйна. Като част от тези наказания Европейски Съюз позволи държави-членки да прекратят концесии, които са в техните страни. Това е неповторим случай за България да приключи една порочна и неизгодна концесия. Това съобщи депутатът от ПП-ДБ Димитър Найденов в ефира на NOVA. Той бе в лодката дружно със съпредседателя на Демократична България Христо Иванов, с която през юли 2020 година се пробваха да доближат по вода до пристанище " Росенец ", само че бяха спрени от охранители на НСО. По време на акцията бе хвърлен и националния трикольор.

Концесията за това оборудване е подписана през 2011 година с 35-годишен период, посочи депутатът. " Благодарение на наложените наказания става допустимо да прекратим концесията без възнаграждение на неустойки и да върнем контрола на страната върху единственото нефтено пристанище в страната, което е и обект на националната сигурност ", разясни Найденов.

Той изясни, че нормалната процедура в другите страни при сходни концесии е да има ограда, с която страната да управлява какво влиза и какво излиза на това пристанище. В този случай няма сходна опция и страната, в случай че желае да ревизира своята благосъстоятелност, би трябвало да мине през частен терен. " Самата концесия е подписана много порочно. В развитите страни не се отдава цяло пристанище на концесия, отдават се обособени действия ", съобщи Найденов.

" По-лошо от държавния монопол са частните монополи ", цитира той известна сентенция.

Според Найденов: " който оперира пристанището, той не е снабдител на първични материали. Той посреща и обработва корабите, които влизат и управлява доставките, каквито отговорности имат Национална агенция за приходите, Гранична полиция, Агенция " Митници ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР