Развъждането и отглеждането на прасета във ферми или в малко

...
Развъждането и отглеждането на прасета във ферми или в малко
Коментари Харесай

Ваксини за прасета - кога и защо

Развъждането и развъждането на свине във ферми или в малко домашно стопанство изисква сериозна грижа във връзка с хранене на свинете и поддръжка, както и запазване на животните в положително здраве. То може да се реализира единствено с навременна имунизация на прасетата. Тя стартира още с раждането, с цел да бъдат предпазени дребните, които са изключително податливи на болести.

Малките прасенца би трябвало да бъдат имунизирани против еризипела, колибацилоза, салмонелоза, чума, пастерелоза, стрептококоза. За усилване на имунния отговор на организма е нужно инжектиране и с минерали и витамини.

Графикът за ваксини на прасетата би трябвало да се съблюдава строго. Планът за имунизиране е въведен със стандарт и не зависи от породата.Имунизират се единствено клинично здрави прасенца.

Първата ваксина на прасенцата се прави на възраст от 3 дни. Тя е против анемия и се вкарва разтвор на желязо в продължение на 3 дни, по 1 инжекция на ден. Тя се слага зад ухото на животното.

На десетия ден от раждането на прасенцата се прави ваксина против рахит с препарати от калий и калций. Дава се по 1 капка дневно.

През първия месец от живота прасенцата се ваксинират против салмонелоза, стрептококоза и пастерелоза. Имунизирането стартира след навършване на 20 дни на прасенцата. Поставят се 2 дози през седмица.

Ваксинацията на прасетата против чума е значима, тъй като болестта е мощно заразно и се прави на възраст 20-23 дни. Разтворът от препарата се поставя мускулно, а след 2 месеца се прави реваксинация.

 Прасета

Еризипелата е дерматологично заболяване, което предизвиква доста премеждия на прасетата и по тази причина отбраната с ваксина се прави след навършване на 2 месеца на дребните прасенца. Инжекцията се поставя зад ухото, а реваксинацията е след 30 дни.

Заболяванията на прасетата по краката, устата, енцефалити и лептоспироза се предотвратяват с ваксини, които се слагат на възраст от 2 месеца.

Прасетата може да страдат и от чревни паразити, поради което профилактично се обезпаразитяват, по едно и също време с имунизациите. Това може да се прави преди навършване на 4 месеца.

След слагане на имунизациите животните би трябвало да се наблюдават за нехарактерно държание или признаци и в случай че проявят такива, да се потърси незабавно ветеринар.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР