Разузнавателната агенция на Нова Зеландия отхвърли първото искане на телекомуникационната

...
Разузнавателната агенция на Нова Зеландия отхвърли първото искане на телекомуникационната
Коментари Харесай

Нова Зеландия също отхвърли Huawei

Разузнавателната организация на Нова Зеландия отхвърли първото искане на телекомуникационната промишленост в страната да употребява 5G съоръжение, предоставено от китайския Huawei Technologies, базирайки се на опасения за националната сигурност.

Доставчикът на телекомуникационни услуги Spark New Zealand, който насочи настояването, разгласи, че ще преразгледа причините, преди да обмисли каквито и да било спомагателни стъпки, написа Reuters.

Решението идва, защото западните нации стават все по-предпазливи по отношение на подозираното от тях присъединяване на китайското държавно управление в мобилните и други информационни мрежи от пето потомство. Huawei неведнъж повтори, че Пекин няма въздействие върху компанията.

По-рано тази година, прилежаща Австралия забрани на Huawei да достави 5G съоръжение, като също се базира на опасности за сигурността. Миналата седмица Wall Street Journal заяви, че държавното управление на Съединени американски щати се пробва да убеди фирмите в съюзни страни да заобикалят китайската компания.

" Информирал съм Spark, че е разпознат забележителен риск за сигурността на мрежата ", сподели генералният шеф на Бюрото по сигурността на известията Андрю Хамптън.

Министърът на разследващите служби Андрю Литъл съобщи пред Reuters, че Spark, чието искане e част от първото заявление за 5G в страната, може да работи с организацията за намаляване на риска. Той отхвърли да разкрие повече детайлности, защото информацията е поверителна.

Huawei сподели в изказване, че " интензивно ще се заеме с всевъзможни опасения и ще работи в съдействие, с цел да откри пътя напред ", добавяйки, че е подписала повече от 20 контракта за 5G с снабдители на телекомуникационни услуги по целия свят.

Говорителят на китайското външно министерство Генг Шуанг изрази " сериозна угриженост " и означи, че бизнес-връзките сред Китай и Нова Зеландия са взаимноизгодни и печеливши и за двете страни.

" Надяваме се държавното управление на Нова Зеландия да обезпечи обективна конкурентна среда за китайските компании, опериращи в Нова Зеландия, и да прави повече, с цел да се възползва от двустранното взаимно доверие и съдействие ", сподели той на всекидневен брифинг.

Тотален достъп

Huawei взе участие в други телекомуникационни системи в Нова Зеландия, като мобилната й 4G мрежа и вложи 272 млн. $ в научноизследователска и развойна активност в страната.

Според Литъл всяко решение по отношение на телекомуникационната технология е вземано настрана по отношение на законодателството в региона на телекомуникациите и сигурността.

" Разликата сред 5G мрежите и стандартните 4G и 3G мрежи е конфигурацията на технологията. С 5G технология, всеки съставен елемент на мрежата 5G значи, че всяка част от мрежата може да бъде налична ", изясни той.

Това отразява опасенията на австралийците, че с 5G е мъчно да се лимитират продавачите, считани за висок риск за не толкоз сензитивните елементи на мрежата.

Конкурентът на Spark 2degrees съобщи, че взема под внимание решението и " търси изясненост по него ".

" Значението на многочислените снабдители за постигането на ценова конкурентоспособност към момента стои, тъй че в случай че това оповестяване има сходно влияние върху 2degrees, това ще бъде същинско отчаяние за конкуренцията ", сподели пред Reuters шефът на корпоративния бизнес на телекома Матю Боланд.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР