Разумното решение на Европейския съюз да отмени забраната за внос

...
Разумното решение на Европейския съюз да отмени забраната за внос
Коментари Харесай

Успя ли Путин да скара Украйна и Полша? Искри хвърчат между Киев и Варшава, а Кремъл потрива кървави ръчички


Разумното решение на Европейския съюз да анулира възбраната за импорт и транспорт на украинско зърно срещна инатлив отвод от 3 членки на съюза – Унгария, Словакия и Полша. Така Кремъл, прекратявайки зърнената договорка и бомбардирайки всекидневно украинските пристанища за зърно в Одеска област, сложи борещата се за оцеляването си Украйна в извънредно тежка обстановка.
Което и целеше
Украинците са принудени да изнасят зърното си по стеснен черноморски кулоар (спасявайки от апетит африканските страни, впрочем), по който кулоар малко товарни кораби се осмеляват да плават. Другият вид е експорт през прилежащите и прилежащите на прилежащите страни. И тук породи казусът, около който през днешния ден в Кремъл предостатъчно потриват кървави ръчички.

Защото нещо се пропука в Европейския съюз и неговата безусловна поддръжка за биещата се за суверенитета си Украйна.

Позицията на мълчешком подкрепящата Путин власт в Унгария не е странна, дори по никакъв начин. Словакия също има залитания в тази посока. България, с помощта на рационалното днешно държавно управление, се измъкна от клопката и се държи проевропейски, навличайки си проблеми откъм ролс-ройсите и майбасите.
Но Полша?
Варшава и Киев през днешния ден продължиха да си разменят тежки думи, закани и предизвестия. И не става дума единствено за импорт, а даже за пренос на украинско зърно.

Предметът на разногласията е: въпросът с украинското зърно, което минава през територията на Полша към други международни консуматори, само че въздейства на локалния пазар. Как въздейства? Като част от него някак си остава в Полша и натиска цените. Но, в края на краищата „ оставането “ е проблем на Полша, а не на Украйна, която с съображение подаде тъжба до Световната комерсиална организация.

Вчера, в речта си пред Организация на обединените нации, президентът Володимир Зеленски съобщи, че Русия употребява продоволствието като оръжие против цивилизования свят.

Тревожно е да виждаме по какъв начин през днешния ден някои в Европа трансформират солидарността в политически спектакъл и вършат от зърното трилър “, сподели Зеленски и беше прав.
Днес външното министерство на Полша привика посланика на Украйна и му връчи протестна нона във връзка изявлението на Зеленски. А президентът Анджей Дуда дори анулира плануваните договаряния с сътрудника си Зеленски, оправдавайки се с „ организационни аргументи “.Спасението на давещите се
Дуда обаче не пропусна да каже пред публицисти, че Украйна му наподобява на давещ се човек: „ Ако давещият се ни повлече към дъното, той също няма да оцелее. Ние сме длъжни да се грижим за своите ползи и ще го вършим дейно и уверено “, съобщи Анджей Дуда и по един много прочут метод ни замязя на един различен президент.

Отделно се появи и изявление на полски зам.-министър (Пьотр Мюлер), който загатна, че Полша, евентуално, ще спре финансовата помощ за украинските бежанци на нейна територия. Не е напълно ясно дали това изявление е в отговор на разправиите към зърното.
Украинските управляващи пък незабавно намекнаха, че могат да лимитират вноса от Полша на ябълки и други овощи (Полша е международният производител №1 на моркови, б.р.). Това незабавно накара поляците да настръхнат:„ Други артикули “
„ Предупреждавам украинските управляващи, че в случай че ще се занимават с ескалация на спора, ние ще забраним транспортаиНА ДРУГИ ПРОДУКТИ в посока Украйна “, съобщи не напълно иносказателно министър председателят Матеуш Моравецки.

Скандалът се заплита. Единствените печеливши от него са Путин, Кремъл и съветската експанзия.

Ще напомним, че в продължаващата 19 месеца кървава война в Украйна Полша беше и към момента е един от най-близките съдружници на Киев, предоставящ помощ в преноса и настаняването на бежанци, както и за доставки и превозване през своя територия на въоръжения за украинската войска.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР