Разумно за страната е да се направи правителство, очакванията са

...
Разумно за страната е да се направи правителство, очакванията са
Коментари Харесай

Нинова очаква стабилно правителство от Трифонов и спешно справяне с кризата

Разумно за страната е да се направи държавно управление , упованията са към Трифонов като втора политическа мощ в Народното събрание, разяснява пред БНР ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

" Има няколко аргумента за това. Може би най-силните такива са обществените и икономическите антикризисни ограничения , които би трябвало да се вземат, изключително засилени в последните дни от тревожните данни за повишаване на цените, повишаването на газа с 16% , поисканото нарастване на парно и топла вода с нечувани размери. Като насложим всички тези нови детайли към досегашните проблеми с рецесията , за нас това е първото нещо, което би трябвало да реши едно устойчиво държавно управление ".

" В петък имахме среща с работодателските и синдикалните организации - заедно- за пръв път ги виждам по този начин единни . Абсолютно единни бяха, че на България й е нужна непоклатимост , несъмнено ръководство и бързи антикризисни ограничения за избавяне на стопанската система, семействата, хората на труда. "

" За нас това минава през актуализация на бюджета , тъй като досегашните ограничения изтичат. За да се заложат спомагателни ограничения и тяхното финансиране, това би трябвало да стане по законовия и правов ред в една парламентарна република - през Народното събрание ", уточни тя.
 Българска социалистическа партия, синдикати и работодатели се срещнаха и взеха 2 съответни решения
Българска социалистическа партия, синдикати и работодатели се срещнаха и взеха 2 съответни решения

Първото е Народното събрание да задължи Министерски съвет да внесе актуализация на бюджета

Според Нинова устойчиво държавно управление е належащо и поради Плана за възобновяване и резистентност , защото не е изпратен от досегашното държавно управление до Брюксел в финален вид, а срокът за това изтича на 30 април. Тя оясни, че Българска социалистическа партия има съответни оферти по него и са упорствали той да бъде обсъждан в Народното събрание няколко месеца преди изборите, само че от ГЕРБ са отказали.

" На срещата с работодателите и синдикатите постигнахме безусловно единогласие Народното събрание да одобри решение , с което да задължи държавното управление на Борисов в оставка да внесе Плана за възобновяване и резистентност подобен, какъвто е - с цялостното схващане, че той има доста пропуски и недостатъци и може да бъде доста по-добър - с цел да спазим периода и България в най-кратко време да получи тези средства за възобновяване от рецесията. А в диалозите с Брюксел да се остави една отворена врата за спомагателни оферти и усъвършенствания, за което има опция ".

Българска социалистическа партия ще предложи промени в Изборния кодекс сред първо и второ четене . По думите на Нинова левицата е подкрепила на първо четене Изборния кодекс на " ИТН ", тъй като в него са заложени и част от препоръчаните от Българска социалистическа партия политики като видеонаблюдението, дейната регистрация и машинното гласоподаване.
 В Българска социалистическа партия виждат нови благоприятни условия за облагодетелстване на властта от Плана за възобновяване
В Българска социалистическа партия виждат нови благоприятни условия за облагодетелстване на властта от Плана за възобновяване

Това щяло да стане посредством санирането, градежите и построяването на инфраструктура

" Що се отнася до електронното гласоподаване и гласуването по пощата, страната ни не е подготвена за такава сериозна промяна. Ето, към момента нямаме електронно държавно управление, а с цел да се пристъпи към гласоподаване по пощата, би трябвало първо да се изчистят описите от " мъртвите души ". А в случай че в този момент се вършат предварителни избори, даже няма време да се осъществят тези промени ", изясни Нинова.

" Ние 4 години желаеме разграждане на модела на ръководство на ГЕРБ . През тези години бяхме безапелационна съпротива, внасяхме 5 вота на съмнение, направихме над 1 300 различни оферти на законите на ГЕРБ. Ако погледнете във времето, ние сме единствената партия, която по никакъв метод не е подкрепяла или договаряла каквато и да е помощ от ГЕРБ или някаква колаборация. "

" Това ни прави достоверна съпротива и по никакъв начин не ни е мъчно да следваме такава линия, която е кардинална. Мисля, че беше кардинално и отношението ни към мораториума. Ако искаш да разграждаш този модел, то би трябвало да си отвориш очите , че сега той се окопава във властта за идващите 5 години . Нищо по-логично нямаше от това, новите политически субекти, които желаеха смяната, да поддържат това наше предложение. Що се отнася до другата част на пленарната зала, към ГЕРБ също сме поредни в нашите дейности ", разяснява тя.
 Даниел Митов: Има по-важни проблеми от Изборния кодекс
Даниел Митов: Има по-важни проблеми от Изборния кодекс

Кремъл желае да дестабилизира демокрациите...

Председателят на Българска социалистическа партия съобщи още, че Бойко Борисов е разрушил много партии и е наложил практиката да си купува депутати от други обединения през последните 11 години като част от неговия циничен модел на ръководство.

" През 4-те години откогато съм ръководител, той не спря да пробва да прави това и в Българска социалистическа партия. Е, не му се получи. Имаме обстоятелства за сделки с вътрешната съпротива - на публични поръчки , на едни десетки милиони за една дупка във Варна и така нататък Това няма по какъв начин да стане с Българска социалистическа партия. Тази линия на политика - на безкомпромисни дейности против задкулисието - беше препотвърдена на директния избор от над 80% от членовете на Българска социалистическа партия ".

За връзките на Българска социалистическа партия с президентската институция Нинова е безапелационна, че " те не са такива, каквито бяха представяни, манипулирани и внушавани - че надали не водим страшна война. Това беше изкуствено основан въпрос, с цел да се удари Българска социалистическа партия по времето на предизборната акция. Ние бяхме кардинални и поредни. Казахме, че незабавно след парламентарните избори ще изразим поддръжка, тъй като по време на избори за депутати не се вършат номинации за президент и вицепрезидент. "

Корнелия Нинова разяснява още, че процедурата по връчване на трети мандат е извънредно и единствено в пълномощията на президента Радев и в случай че той бъде връчен на Българска социалистическа партия, партията ще свика съвещание на Националния съвет, на което ще се реши по какъв начин ще действа.
 Радев пита Българска социалистическа партия подготвени ли са за кабинет, Нинова взема решение, в случай че получат третия мандат
Радев пита Българска социалистическа партия подготвени ли са за кабинет, Нинова взема решение, в случай че получат третия мандат

Българска социалистическа партия да е пресечна точка в Народното събрание, желае Румен Радев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР