Разследващият журналист Христо Грозев коментира новината за кончината на Евгений

...
Разследващият журналист Христо Грозев коментира новината за кончината на Евгений
Коментари Харесай

Христо Грозев: Няма случай в историята, в който руски ръководител да нарече някого предател и да не последва опит за ликвидиране

Разследващият публицист Христо Грозев разяснява новината за кончината на Евгений Пригожин. Преди 10 дни в изявление за " Файненшъл Таймс " той споделя, че до края на годината Пригожин ще е мъртъв или ще има втори опит за прелом.

" Всъщност, желая да допълня тази история за прогнозирането. В края на декември предходната година в друго изявление предвиждах, че ще има опит за прелом от самия Пригожин. Това не е някаква дарба на екстрасенс, а следене на съветската история и това, което ми споделят избрани източници в самата организация " Вагнер ", с които поддържаме връзка през месеците и годините. Ако се фокусираме по тази причина защо съм мислел, че ще се направи опит за нападение против Пригожин, това е обвързвано просто с квалификацията, която направи към него Путин. Той го назова изменник обществено няколко часа след опита за прелом. Няма исторически казус, при който Путин или някой руски или съветски началник да назова някого изменник, и да няма опит за очистване по-късно. За това бях уверен, че ще се стигне до това, което се случи през вчерашния ден ", сподели Грозев в интервю  пред " Нова телевизия ".

" Пригожин е вярвал, че си е решил казуса, откакто е заречен да не се меси повече във войната в Украйна, с цел да не взима повече към себе си всичката поддръжка за това, което се случва в Украйна, защото беше набрал задоволително известност след крайното дясно патриотично лоби в Русия. Виждаха го като предстоящ президент, смятаха го за доста по-качествен главнокомандващ от самия Путин ", счита той.

" Моята прогноза за ликвидирането беше за по-късен интервал - октомври, ноември, че ще се случи покушението, само че това, което се случи в Африка в последно време, в действителност форсира решението. В Африка се случи това, че Пригожин не се отхвърли от своите упоритости в Африка. Той имаше няколко страни, които беше взел на ръчен надзор като Мали, ЦАР, Южен Судан - страни, където той освен оферираше своите бойци и армия като неофициална армия на локалните диктатори. Той им оферираше цялата стратегия - политически съвещания, медийна поддръжка. Така че те го привиждаха като техен колониален консултант. Той се върна и не се отхвърли от това. В същото време генералите към Путин имаха упоритостта да поемат териториите на " Вагнер " отвън Русия - в Африка. Там са огромните пари, там са диамантите и златните мини.

Аз не изключвам опцията съветската пропагандна машина да пусне през днешния ден вест, че това е било украинска терористична офанзива, което няма никакъв смисъл, защото в случай че Украйна искаше да смъкна самолета на Пригожин, щеше да го направи тогава, когато той атакуваше много ефикасно украинските войски, а не в този момент ", добави Грозев. 

" Единствената причина Путин да направи това, което направи, е точно да наподобява като сатрап. Той трябваше да прати това смразяващо обръщение към всички други. Това е една мафиотска страна, в която се работи на правилото на наркомафията. Ако си главатар на мафията и позволиш някой да хвърли ръкавица към твоята власт, без да го унищожаваш по-късно, ти си никой. Проблемът му е, че имаше огромна военизирана част от съветското общество, която вярваше в Пригожин и го харесваше повече от Путин. Тези хора не са убити и към момента имат достъп до оръжие. Така че забавното, което ще следим идващите няколко години, е тези хора дали ще могат да се самоорганизират ", счита проверяващият публицист.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР