Разследващите изясняват всички контакти на задържания по обвинение в шпионаж

...
Разследващите изясняват всички контакти на задържания по обвинение в шпионаж
Коментари Харесай

Мрежа от шпиони: Как се вербуват агенти в служба на чуждо разузнаване

Разследващите обясняват всички контакти на арестувания по обвиняване в шпионаж антимафиот. Изяснява се по какъв начин е получавал сензитивната информация, до която не би трябвало да има достъп.

На този стадий единственото, което се оповестява за получателите на сензитивната информация е, че са представители на съветските разследващи служби. Сред предоставените материали са и съответни документи, само че какво касаят те - на този стадий това е въпрос, който не е получил отговор.

Друг подобен въпрос е дали и какво е преподавал арестуваният в Академията на Министерство на вътрешните работи. Според изявления в обществените мрежи, той е преподавал отбрана на класифицирана информация, само че от пресцентъра на министерството ни отхвърлиха информация с претекста, че се води досъдебно произвеждане.

Обвиняемият е работил в забавна за службите сфера - Международно съдействие, само че пък в този бранш не е имал достъп до секретна информация. Как обаче чиновник в институция се вербува за разузнавач за непозната страна - съгласно специалистите, това е извънредно дълга процедура.

Той има достъп до скъпа информация. Работи в работа за сигурност или институция, която има достъп до значими документи и контакти. Хора с подобен профил най-често притеглят вниманието на непознатите разследващи служби, които стартират да търсят способи да ги привлекат като сътрудници непосредствено или посредством медиатор.

Иван Пенков - някогашен зам.-директор на Военното разузнаване: " Тази активност се организира от разузнавачи, които са упълномощени на дипломатическа работа в нашата страна в тази ситуация под прикритие на дипломати, други прикрития. Те се занимават с търсене на забавни за разузнаването лица. "

Чавдар Петров - някогашен зам.-директор на Националната работа за сигурност и ръководител на НА " Сигурност ": " В България кои специалности са забавни - забавни са енергетиката да речем, службите за сигурност на България, изключително в този момент сега с боен спор сред Украйна и Русия, естествено, че от военно министерство. "

А когато евентуалният разузнавач е набелязан, следва дълга процедура по изследване, която може да отнеме и години.

Иван Пенков - някогашен зам.-директор на Военното разузнаване: " Това изследване има за цел да откри всичките качества като се стартира от проявления в службата, да се стигне до коефициента му на просветеност, както и до каква информация има достъп. "

Чавдар Петров - някогашен зам.-директор на Националната работа за сигурност и ръководител на НА " Сигурност ": " Той би трябвало да е притежател на класифицирана информация, която информация интересува съответната разследваща работа. Освен това тази информация би трябвало да докара до вреди за българската страна и чак тогава можем да приказваме за шпионаж. "

За да се съгласи да изнася сензитивна информация в интерес на непозната страна, шпионинът е добре стимулиран. В някои случаи мотивацията идва от усеща - на любов и поклонение към някоя страна.

Чавдар Петров - някогашен зам.-директор на Националната работа за сигурност и ръководител на НА " Сигурност ": " Човек, който не е склонен с идеологията на страната, в която живее, в тази ситуация България, може по лична самодейност да се предложи на съответните разследващи служби на друга страна и това се е случвало. Вторият способ, който се употребява най-вече това е финансовия способ против възнаграждение. "

Иван Пенков - някогашен зам.-директор на Военното разузнаване: " Много постоянно се употребяват персонални проблеми при тези хора. да вземем за пример комплицирани връзки в службата, касаещи кариерното му развиване, неодобрение от хода на работата в службата и неговата позиция. "

Според специалистите, слабото място в активността на разследващите служби остава това по какъв начин да изключат персоналните контакти сред разузнавача и сътрудника, само че въпреки всичко да получат информацията. Технологиите, които не стопират да се развиват, улесняват този развой.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР