Разследващи на ООН заявиха, че в конфликта в Украйна са

...
Разследващи на ООН заявиха, че в конфликта в Украйна са
Коментари Харесай

Екзекуции, изтезания, сексуално насилие: ООН представи доказателства за военни престъпления в Украйна

Разследващи на Организация на обединените нации обявиха, че в спора в Украйна са осъществени военни закононарушения, като показаха съветските бомбардировки на цивилни региони, голям брой изтезания, изтезания и ужасяващо полово принуждение.  " Въз основа на доказателствата, събрани от комисията, тя заключи, че в Украйна са осъществявани военни закононарушения ", съобщи пред Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида ръководителят на основания през май екип на високо ниво за следствие на закононарушенията във войната на Русия в Украйна, Ерик Мозе. Категоричността на изказването е необикновена. Обикновено следователите на Организация на обединените нации отнасят окончателното потвърждаване на военните закононарушения и сходни нарушавания към съдилищата.

Съветът беше основан от Комисията за следствие - най-високото допустимо равнище на следствие - през май, с цел да проверява закононарушенията във войната на Русия в Украйна. Екипът от трима самостоятелни специалисти показа първата си джука актуализация пред съвета, откакто стартира първични следствия, разглеждащи регионите на Киевска, Черниговска, Харковска и Сумска област, и съобщи, че ще разшири обсега на изследването отсега нататък. В речта си ден преди седеммесечната годишнина от нахлуването на Русия в прилежащата страна, Мозе уточни " потреблението от страна на Руската федерация на взривни оръжия с широкообхватно деяние в обитаеми региони ", което съгласно него е " източник на големи вреди и премеждия за цивилното население ".

Той акцентира, че редица набези, които екипът е разследвал, " са били осъществени без да се прави разлика сред цивилни и бойци ", в това число набези с касетъчни муниции в обитаеми региони. Екипът е бил изключително изумен от огромния брой изтезания в регионите, които е посетил, както и от честите " забележими следи от изтезания по телата, като да вземем за пример вързани зад тила ръце, огнестрелни рани в главата и прерязани гърла ". Мозе съобщи, че сега комисията проверява такива смъртни случаи в 16 града и селища и е получила достоверни изказвания за още доста случаи, които ще се опита да документира. Разследващите са получили и " поредни свидетелства за малтретиране и изтезания, които са били осъществени по време на нелегално задържане ".

Някои от жертвите са разказали на следователите, че са били трансферирани в Русия и държани със седмици в затвори. Други са " изчезнали " след такива прехвърляния.  " Събеседниците разказват побоища, електрошокове и принудително разголване, както и други типове нарушавания в такива места за задържане ", сподели Мозе. Ръководителят на комисията съобщи, че проверяващите са " обработили и два случая на малтретиране на бойци от Руската федерация от страна на украинските сили ", като добави, че " въпреки и малцина, сходни случаи не престават да бъдат обект на внимание ". Екипът е документирал и случаи на полово и обвързвано с пола принуждение, сподели Мозе, като в някои случаи е открил, че причинители са съветски бойци.  " Има образци за случаи, в които родственици са били принудени да станат очевидци на закононарушенията ", сподели той. " В случаите, които разследвахме, възрастта на жертвите на полово и учредено на пола принуждение варираше от 4 до 82 години ". По думите му комисията е документирала необятен набор от закононарушения против деца, в това число деца, които са били " изнасилвани, измъчвани и нелегално лишавани от независимост ". /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР