Разследващи журналисти на АРД и предаването Репорт Майнц откриха нови

...
Разследващи журналисти на АРД и предаването Репорт Майнц откриха нови
Коментари Харесай

Опити с болни деца: контерган-скандалът в Германия

Разследващи публицисти на АРД и предаването " Репорт Майнц " откриха нови елементи към абсурда с медикамента контерган. Въпросното приспивателно средство беше спряно от приложимост през 1961, когато стана ясно, че нанася тежки провали на здравето. Хиляди дами, на които е било предписвано по време на бременността, след това са родили деца с тежки аномалии.

" Сироп за кино "

В началото контерган бил считан за безобидно приспивателно и успокоително средство, което може да се дава и на деца. Наричали го даже " сироп за кино ", тъй като родителите го давали на дребните си деца, когато вечер желали да излязат, да вземем за пример на кино.

Сега излиза наяве, че лекарството е било тествано на стотици кърмачета и заболели деца още преди 1961 година. Предаването на АРД разполага с доказателства за провежданите медикаментозни лекувания на дребни деца. Ето какво още са разкрили проверяващите публицисти:

В болница за белодробни болести в провинция Райнланд-Пфалц е било тествано въздействието на контерган над повече от 300 деца с туберкулоза. На деца на възраст сред две и 14 години са били давани даже повишени дози. Дали децата са получили вследствие на това някакви увреждания, не е известно.

Резултатите от съответните проучвания са били оповестени в края на 1960. По това време към този момент е имало многочислени информации, че контерган провокира тежки увреждания. Лекар от Щутгарт също е провеждал свои проучвания с медикамента. Давал го е на 89 кърмачета, с цел да откри въздействието му над " неспокойни деца с нарушавания в държанието ".

Ужасяващо: опити с хора

Здравният специалист Карл Лаутербах окачестви провежданите проучвания с контерган върху деца като " опити с хора ". Според него, става дума за отблъскващ случай, в който е бил стихотворец цялостен риск - даже по-голям, в сравнение с при опити с животни. В днешно време всеки доктор, който прави сходни опити, застрашаващи деца, би се озовал без време в пандиза, споделя още Лаутербах.

Производителят на контерган - Грюнентал - съобщи пред предаването на АРД, че студиите за проучване на въздействието на избрани лекарства върху деца по това време не са били нещо извънредно. От днешна позиция, обаче, те са неприемливи. А нещастието с проблема контерган вечно ще остане част от историята на тази компания.

Текстът е оповестен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР