Разследванията, проведени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ)

...
Разследванията, проведени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ)
Коментари Харесай

ОЛАФ иска България да върне 38 млн. евро заради ЖП-проект

Разследванията, извършени от Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) и Европейската прокуратура, сочат вероятни нередности при осъществяването на план за железопътна инфраструктура в България, се споделя в прессъобщение на ОЛАФ.


ОЛАФ е провела следствие в тясно съдействие с Европейската делегирана прокуратура в България, като е разгледала вероятни нередности във финансиран от Европейски Съюз план за рационализация на локалната железопътна инфраструктура.

Разследването на ОЛАФ е концентрирано върху финансовите вреди, породени от хипотетичните нередности, по-специално по време на процедурата за възлагане на социална поръчка и осъществяването на плана. Според следствието на ОЛАФ двама от спечелилите търга участници или не са имали механически потенциал за осъществяване на плана, или са показали погрешни данни за финансовия си потенциал.

" ОЛАФ завърши случая с рекомендации за възобновяване на над 38 млн. евро и за попречване на по-нататъшното консумиране на 92 млн. евро. CINEA - Европейската изпълнителна организация за климата, околната среда и инфраструктурата - е органът, който в този момент може да предприеме следващи дейности по рекомендациите на ОЛАФ ", се споделя в известието.

Разследването на Европейската прокуратура продължава и се концентрира върху вероятни престъпни закононарушения - като корист със средства на Европейски Съюз и пране на пари - и включва втори железопътен план, който съгласно оценката на прокуратурата е на стойност още 111 млн. евро.

Вите Италяа, общоприет шеф на ОЛАФ, съобщи: " Заедно предотвратихме непозволеното консумиране на над 92 млн. евро и препоръчахме възобновяване на над 38 млн. евро - пари, които принадлежат на европейските данъкоплатци. Това следствие е образец за това по какъв начин съчетаването на административните и наказателните процедури за битка с измамите може да докара до най-хубавата отбрана на финансовите ползи на Европейски Съюз. "

БГНЕС напомня, че на 11 август европрокуратурата извърши голям брой претърсвания в границите на следствие на два плана на стойност над 241 млн. евро. Те са финансирани от Европейски Съюз и са за рационализация на железопътни сектори. Бенефициент по тях е Национална компания " Железопътна инфраструктура ", а договорите за строителство са предоставени на две частни компании с интернационално присъединяване.

При обиските, осъществени в домовете на обвинените и в обектите на разследваните компании, са арестувани две лица. Освен това, ще бъдат разпитани длъжностни лица от НКЖИ по отношение на усвояването на еврофондовете.

Първият план е за сектора сред градовете Костенец и Септември, част от жп линията София-Пловдив. Той е финансиран от Европейската изпълнителна организация за климата, инфраструктурата и околната среда и е на стойност над 130 млн. евро.

Другият план е за рационализация на железопътния сектор сред Оризово и Михайлово. Той е част от втория стадий от рехабилитацията на железопътната инфраструктура Пловдив-Бургас. Финансиран е от Кохезионния фонд в размер на над 111 млн. евро. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР