Разследването за гражданството на съпредседателя на ПП Кирил Петков е

...
Разследването за гражданството на съпредседателя на ПП Кирил Петков е
Коментари Харесай

Прокуратурата няма да обвини Кирил Петков за двойното гражданство

Разследването за поданството на съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков е било вярно прекъснато от Софийската районна прокуратура. Това е постановила Софийската градска прокуратура, която ревизира като втора инстанция проблема, написа.

Това беше делото, по което през юни, дни преди уволнението си, основният прокурор Иван Гешев изиска депутатския имунитет на Кирил Петков. Сагата към поданството на Петков се точи още от лятото на 2021 година Тогава от " Национално придвижване за културен и стопански прогрес на България " пращат сигнал до Гешев, че Петков е направил документни закононарушения и закононарушения по работа. В сигнала се твърди още, че и президентът е нарушил Конституцията, която споделя, че министрите могат да са единствено български жители, като е назначил Петков за длъжностен стопански министър, до момента в който има канадско поданство.

През декември 2021 година районната прокуратура разгласи, че няма закононарушение и отхвърли формиране на дело, приемайки, че няма закононарушение. Това разпореждане беше доказано от градската и апелативната прокуратура, само че висшата непосредствено образува досъдебно произвеждане и подреди на районните магистрати да проверяват, а Гешев изиска имунитета на Петков. Върховната прокуратура одобри, че в декларацията, която Петков е подал до президента през май 2021 година, преди да стане длъжностен министър, е затаена истина - съществуване на двойно поданство, и е доказана лъжа, че дава отговор на изискванията за избиране на народни представители.

Петков самичък се отхвърли от него, само че до покачване на обвиняване не се стигна, защото в последна сметка районната прокуратура приключи делото, тъй като не откри закононарушение. Тези заключения преди дни са доказани и от Софийската градска прокуратура.

Към 21 април 2021 година Кирил Петков Петков има две поданства - българско и канадско, приема прокуратурата. На тази дата той подал заявление до канадските управляващи, че се отхвърля от канадското си поданство. Във въпросното заявление има текст: " Разбирам значимостта на своя отвод от канадско поданство, както и това, че в случай че той бъде утвърден, ще изгубя всички права и привилегии на канадски жител и към този момент няма да имам статут в Канада ", който Петков маркирал с " да ".

В администрацията на президента служебните министри от кабинета на Стефан Янев подавали заявления, че дават отговор на конституционните условия, т.е. с изключение на всичко, имат единствено българско поданство. Петков я подписал на 10 май. Според регистрите на канадските управляващи обаче той е престанал да бъде техен жител на 20 август 2021 година

" Посоченото било справедлива спънка да бъде назначен за длъжностен министър ", написа в прокурорското разпореждане. Въпреки това обаче няма данни за закононарушение.

За да има документно закононарушение е належащо по силата на закон, декрет или разпореждане на Министерския съвет да се изисква подаването на декларация, в която да се заявяват избрани условия. В случая няма законова наредба, която да изиска от претендент за длъжностен министър да заявява събитието, че има само и единствено българско поданство. Изборният кодекс изисква от претендентите за народни представители да заявяват, че дават отговор на условията на Конституцията. Сама по себе си Конституцията не изисква подаването на декларация. За министрите е въведено условието да бъдат единствено български жители, само че не е вменено задължението да подават декларация.

Фактът, че по прилика се ползва наредбата от Изборния кодекс за министри не може да обоснове търсене на наказателна отговорност, аргументира се още прокурорът.

Няма закон, който да планува задължението за обявление от министър на събитието, че има единствено българско поданство. Затова и търсенето на наказателна отговорност в тази ситуация ще опонира и на класическия принцип – Nullum crimen sine lege (Няма закононарушение без закон.).
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР